четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Москов обеща безплатни грижи за хронично болните деца

Министър Москов обеща безплатни грижи за хронично болните деца

От 1 август влиза в действие изпълнението на мащабна програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките. Това обяви на пресконференция днес здравният министър Петър Москов. За целта до края на 2015 г. са предвидени 2 млн. лева, за следващата година също има гарантирано финансиране.

Улеснява се обслужването на деца с хронични заболявания

28 нови центрове към областните болници ще поемат комплексното обслужване на деца с хронични заболявания и увреждания. За тях ще се грижат различни медицински специалисти, включително и психолози. За всяко дете ще бъде изготвен индивидуален терапевтичен план. Министър Москов обеща, че семействата на такива деца вече няма да ходят по мъките, за да решат проблемите си и за да се чудят каква диагноза да измислят, за да приемат малкото в болница. Те ще имат абсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници. Една от задачите на новоразкритите звена ще бъде да събират данни за регистър за децата с хронични заболявания. 

В университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен ще бъдат разкрити високо специализирани центрове за лечение на диабет, онкохематологични и други заболявания, където децата ще бъдат насочвани за консултации, изследвания, без да е необходимо да бъдат непременно хоспитализирани, както е сега. Друга новост е, че ще бъдат напълно финансирани неонаталния слухов скрининг на новородените и скрининга за ретинопатия при недоносени деца, родени под 1500 грама. Родителите ще получат възможност да се консултират с водещи специалисти в София. Към всички Регионални здравни инспекции пък ще действат групи, които ще анализират причините за детската смъртност.

Друга новост в програмата е, че ще се финансира изцяло биохимичният скрининг на бременните жени, за който сега те плащат сами. Става дума за изследване, което определя риска от синдрома на Даун и други аномалии. Досега се покриваха само реактивите за изследването. Педиатрите пък ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм при децата до 3 години. 

Предвижда се и кампания срещу антиваксърите в интернет

Освен това министерството започва масирана кампания за ползите от ваксинопрофилактиката. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си. Самият факт, че преди няколко години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени, означава, че това е реален проблем, коментира Москов. Той обяснява настроенията на родителите със страха, който надделява, ако човек не получи адекватни отговори на опасенията си. „Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Напротив. Нужно е“, коментира Москов и се зарече занапред тези митове да бъдат развенчавани. През август пък ще стартира проучване за нагласите на българските родители спрямо ваксините, за да се изследват детайлно въпросите, които ги тревожат. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -