сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЦеребралната парализа може да е заради гените

Церебралната парализа може да е заради гените

Причините за детската церебрална парализа може да се коренят в гените. До този неочакван извод стигнаха канадски учени. Откритието им може да доведе до драматична промяна в методите за диагностика на това заболяване.

С диагнозата церебрална парализа се обозначава съвкупност от симптоми, но най-често става дума за непрогресиращи нарушения на движенията, речта и рефлексите.

В някои случаи пациентите имат и припадъци. Често причина за церебралната парализа се явяват усложнения по време на раждането, като например травма на главата или асфиксия (дефицит на кислород), които причиняват увреждане на мозъка.

Доскоро науката не гледаше сериозно на вероятността, това заболяване да има генетичните корени. Учени от Канада обаче се заеха да проверят хипотезата. Те тествали гените на 115 деца с церебрална парализа, както и гените на техните родители. Установило се, че в 10% от случаите се откривали значителни хромозомни аномалии. При 70% от децата не се откривали сходства между техните аномалии и тези на техните родители. Наличието на такъв голям брой генни аномалии при децата се оказало истинска изненада за учените.

Това беше истински шок за нас, признава д-р Мариам Оской, автор на изследването. Когато тя обявила тази информация пред колеги в катедрата по генетика, те направо щели да паднат от стола. Сега учените очакват нови изследвания да установят с по-голяма точност генетичните причини за церебрална парализа през следващите 10 г.

Тези генетични изследвания ще помогнат на родителите по-добре да разберат същността на заболяването на децата си. Освен това съвременните технологии ще позволят в бъдеще чрез генно инженерство да се минимизира риска от церебрална парализа още при зачеването.

Източник: Medicaldaily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -