Повръща ли детето, може да е топлинен удар

PRINT

Горещините през лятото крият риск от топлинен удар, като децата са по-застрашени от възрастните. При слънчасване малчуганите повишава чувствително температурата си. Рискът при новородените е по-висок, тъй като защитните им сили все още са слаби и им липсва добра терморегулация, поради което телесната им температура е по-зависима от външните фактори, посочва д-р Цветана Джурова, педиатър. Често вината за прегряването на децата е у възрастните, които буквално навличат малките вкъщи или по време на разходка.

Пазете детето от прегряване

В стремежа си детето да е прибрано на топло, за да не се разболее, родителите поддържат по-висока стайна температура през зимата, а през лятото – в желанието си да са повече време на открито – го оставят продължително време на слънце. Препоръчително е малчуганите да не се излагат на слънце в най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа, и по възможност да са на сенчести и хладни места. Освен задължителния слънцезащитен крем е важно детето да носи шапка, слънчеви очила и да не е облечено с много дрехи. Препоръчително е да носи широки и удобни дрехи от естествени материи като памук и лен.

Функцията на повечето детски бански, които имат ръкави и крачоли, за да се защитава нежната бебешка кожа, могат да имат и обратен ефект, предупреждава специалистът. Бански от този тип не защитават изцяло кожата от ултравиолетовите лъчи, от друга страна, материята обикновено е изкуствена и загрява допълнително кожата, което може да доведе до прегряване.

Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

Лекар казва дали симптомите са от вирус или слънчев удар

„Сега е моментът на летните почивки на морето. Родителите не трябва толкова лесно да казват, че детето е слънчасало. То трябва да бъде заведено на лекар, който обстойно да го прегледа, защото дори да е престояло повече на слънцето, има вероятност и да е направило контакт с вирус, т.е. да има съвпадение на проявите и на двете състояния“, съветва д-р Джурова.

Често топлинният удар е съпроводен от повръщане, което води до обезводняване на организма. Ако се появят съмнения за претопляне, на детето веднага трябва да се дадат течности, които да го охладят. Първата помощ в подобна ситуация предполага родителите да измерят температурата и ако е нужно, да дадат лекарство за понижаването й. Може да се направи и вана, като температурата на водата трябва да е около 37 градуса, а после постепенно да се добавя хладка вода. Ако детето продължава да повръща, да поддържа висока температура и да е отпаднало, е необходима намесата на специалист.

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 14    Средно: 2.6/5]
Повръща ли детето, може да е топлинен удар беше последно модифицирана от: юли 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *