неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСимптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип"

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани в началото с летен „грип“. За това предупреждава проф. Димитър Раев, началник на Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ „Света Анна“. Внимавайте, ако усетите гадене или повръщане, умора, главоболие, дезориентация или объркване, мускулни потрепвания. Ако почивката на сянка и пиенето на течности, основно вода, не помогнат или симптомите продължават, наложително е да потърсите лекар.

Високите температура натоварват сърцето и съдовете

слънчев удар топлинен ударВ горещините от фатални усложнения като инсулт и инфаркт за хората със сърдечно-съдови заболявания е много голям. Може да завършат дори със смърт. Здравите хора също са заплашени от топлинен удар, изтощение заради високите температури, проява на сърдечно-съдови дихателни заболявания, казва проф. Раев. Не бива да се допуска прекалено повишаване на температурата на тялото заради неправилно излагане на слънце. Тогава протеините, които изграждат тялото и участват в почти всички химични процеси, могат да се увредят. Човешкото тяло поддържа нормална температура, отделяйки топлина по два начина, като и двата повишават изискванията пред сърцето:

В горещ ден, циркулацията на кръвта е 4 пъти по-голяма, отколкото в хладен ден. Тялото излъчва топлина към въздуха, но този трансфер спира, когато температурата на въздуха се изравни с телесната температура. Кръвният поток се пренасочва към кожата. Това ускорява пулса.

Идеалната напитка в жегата – топъл чай с мед и лимон

Губим важни минерали с изпотяването

Всяка молекула на пот, която се изпарява от кожата охлажда тялото. В сух ден, изпаряването на една чаена лъжичка пот може да охлади цялата кръв с 2 градуса. При влажност над 75% изпаряването става много по-трудно. Изпотяването също натоварва сърдечно-съдовата система. Заедно с потта се отделят натрий, калий и други минерали, необходими за мускулните контракции, нервните трансмисии, както и водния баланс. За да ограничи тези загуби, тялото започва да секретира хормони, които помагат на организма да задържи вода и минерали и да се минимизират загубите.

Хронично болни и прекарали инфаркт са по-застрашени

Повечето здрави хора понасят тези промени без да проблеми. Хората със сърдечно-съдови проблеми, или по-възрастните хора, чиито физиологични отговори за поддържане на нормална телесна температура и хидратация са увредени, може да развият топлинен удар. Отслабеното от предишен инфаркт сърце не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да увеличи радиацията (пренасочването на кръв към кожата) и така да поддържа нормална телесна температура. Стеснените от холестерола кожни артерии пък ограничават притока на кръв към кожата и затрудняват отделянето на топлина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

Опасни ли са жегите за сърцето?

Не вземайте важни решения в жегата, мозъкът с променя 

Някои медикаменти затрудняват топлинната регулация

безплатни прегледиБета-блокерите забавят пулса, и така ограничат способността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв за да осигури бърз и ефективен обмен на топлина, подчертава кардиологът. Диуретиците, чрез увеличаване количеството урина, засилват дехидратацията. Някои антидепресанти и антихистаминови препарати могат да блокират изпотяването. От друга страна, преживян инсулт, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и други състояния могат да притъпят чувството на жажда и така да отложат приемането на течности.

Горещото и влажно време е изпитание за хората със сърдечна недостатъчност. Извънредното натоварване на сърцето, комбинирано със загубата на натрий и калий и отделяне на хормоните на стреса, може да им създаде сериозни проблеми, допълва проф. Раев. Комбинацията от повишен приток на кръв към кожата и дехидратацията може да доведе до спадане на кръвното налягане, което да причини замайване или падане.

Високите температури са стрес за тялото, правят възпаления

Скорошно изследване разкри, че основна причина за влошаването на сърдечната недостатъчност през горещите дни е възпалението, което е една реакция на тялото към стрес. Резултатите показват, че високите температури увеличават топлинния стрес в организма. Стресът променя основните физиологични реакции, свързани с възпаление и клетъчна увреда. Тези отговори водят до сърдечна недостатъчност, чрез увреждане на сърдечната тъкан. Това обяснява наблюдаваната асоциация между степента на съдово възпаление и външната температура.

Някои прости съвети може да ви помогнат да устоите на горещината и да запазите от претоварване сърцето си. Стойте на сянка. Дръжте нивата на активност до минимум. Ако упражнявате физическа активност, правете това в по-хладните часове на денонощието. Вечер и рано сутрин са най-доброто време. Ако правите това, пийте повече течности, отколкото обикновено.

Климатик или вентиратор помага по-добре

Охладеният от климатик въздух е най-добрият начин да победите топлината. Вентилаторите действат, но само докато температурата на въздуха е под тази на тялото (36⁰С). Вземането на хладен душ или поставяне на студена, влажна кърпа или лед под мишницата или слабините също е решение. Подобно на автомобилния радиатор, колкото по-ниско е нивото на охлаждащата течност, толкова по-висок е рискът от прегряване. За съжаление, поддържането на оптималното ниво на хидратация не винаги е лесно. Стомашни или чревни проблеми, употреба на диуретици, дефектен сигнал за жажда или нисък прием на течности са факторите за това. В много горещ и особено влажен ден, изпивайте по една чаша вода на всеки час. Ако имате сърдечна недостатъчност, консултирайте се с Вашия лекар.

По-добрият вариант са плодовите сокове, тъй като те забавят преминаването на вода от храносмилателната система в кръвния поток. Не разчитайте на кофеинови напитки или алкохолни течности, защото те могат да предизвикат или да усилят дехидратацията. Яжте лека храна. Придържайте се към по-малки хранения, които не претоварват стомаха. Студени супи, салати и плодове могат да задоволят глада ви и ще ви дадат допълнително количество течности.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -