четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе вземайте важни решения в жегата, мозъкът с променя

Не вземайте важни решения в жегата, мозъкът с променя

Горещото и задушно време променят психиката, предупреждават психиатри. Затова човек не бива да предприема никакви важни решения, за да не страда после от грешките си. Топлината затруднява работата на мозъка и може значително да промени характера на човека, твърдят учени от Училището по медицина „Файнберг“ в Северозападния университет в САЩ, цитирани от сайта „Медикфорум“.

Тяхното проучване показва, че много хора изпадат в състояние близо до депресивното при големи жеги – чувстват се депресирани, липсват им хубави емоции. А при някои хора (1-2%), горещото време може да предизвика истинско психично разстройство. В допълнение към дискомфорта и депресията те изпитват чувство на тревожност и силно напрежение, който ги подтикват към конфликт с другите, и дори могат да извършат самоубийство.

„Горещото време, особено когато е и влажно, е свързано с повишаване на агресията и насилието. В такива дни настроението на хората като цяло е понижено „, пояснява професорът по клинична психиатрия Нанси Молитор.

Тези негативни промени в психиката на експертите обясняват факта, че в жегите хората спят лошо, тялото им страда от обезводняване и липса на физическа активност, тъй като много от тях не са склонни да излязат навън в горещината. Някои получават усещането, че е невъзможно да контролират ситуацията, което допълнително изостря лошото им настроение.

Проф. Нанси Молитор препоръчва в тези дни да не се приемат тежки решения, тъй като в раздразнителността си човек може да направи много грешки, за които впоследствие ще съжалява.

Свързани теми: Много припаднали заради жегата

Опасни ли са жегите за сърцето?

Трябва ли да пием по 3 л течности дневно?

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -