вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКолективен имунитет пази и неваксинирани, доказаха учени

Колективен имунитет пази и неваксинирани, доказаха учени

Жените, които не са ваксинирани срещу човешкия папилома (HPV) вирус, са изложени на наполовина по-малък риск да се разболеят от рак на маточната шийка, ако в обществото, в което живеят, повечето хора са имунизирани. Това установи проучване в Синсинати. Американските учени наричат това „колективен имунитет“, а от него имат полза и онези, които не са си сложили инжекцията.

Резултатите от проучването на Медицинския център в детската болница на Синсинати ще бъдат публикувани онлайн в списание Pediatrics, пише в. „Айриш индипендънт“. Медиците изследвали две групи момичета. В едната били 368 от тях на възраст между 13 и 16 години. Тийнейджърките вече имали сексуален контакт, но не били ваксинирани. В другата група имало 409 момичета на същата възраст, само че те били получили поне една доза от ваксината (тя се дава общо на три дози).

Изследователите сравнили разпространението на HPV преди и след имунизацията. Папилома вирусите, срещу които е насочена ваксината, намалeли с 69 процента сред имунизираните, но също и при останалите – с 49 на сто. Резултатите са обещаващи, тъй като сочат, че въвеждането на ваксината може значително да намали заболеваемостта от рак на маточната шийка в цялото общество, коментира д-р Джесика Кан, шефът на екипа изследователи. Според нея ефектът е забележителен, като се има предвид, че участниците са сексуално активни, а и изследването е проведено само след получена една доза.

Въпреки доказателствата на колективния имунитет, доказан в нейното изследване, д-р Кан смята за абсолютно наложителна ваксинацията на всички млади жени между 11 и 26 години. Само така ще се получи максимално добър резултат за цялото общество. е важно да се максимизират ползите за здравето от ваксинацията.

HPV вирусът иначе е широко разпространен. Почти всяка четвърта неваксинирана жена имала поне един щам от него. В Ирландия, както и в Англия, имунrзацията се предлага на всички тийнейджърки в училище.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -