неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниПробив: Учени откриха как да се справят със супербактериите

Пробив: Учени откриха как да се справят със супербактериите

Учени от САЩ са разработили антибиотици от ново поколение, които са способни да побеждават животозастрашаващите свръхбактерии, пише в. „Дейли експрес“. Новаторските медикаменти предотвратяват мутациите, атакувайки бактериалната ДНК. Те ще бъдат тествани срещу редица заболявания, но вече са дали успешни резултати срещу болнично придобита белодробна инфекция, която води до развитието на пневмония.

Постигнатият от специалистите от университета на Орегон пробив вещае края на устойчивите на антибиотици свръхбактерии като мутациите на разпространената и безобидна в повечето случаи ешерихия коли и златист стафилокок. Учените обявиха, че антибиотиците от новото поколение са „средството на бъдещето“ и могат да се появят на пазара до пет години. Постижението идва, след като наскоро водещи експерти предупредиха, че недостигът на нови антибиотици за борба със свръхбактериите е като „бомба със закъснител“. В областта на този вид лекарства липсват нови големи открития от 60-те години насам. Масовата употреба на вече известните антибиотици понякога води до резстентност – бактериите не се повлияват от лечението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е!
Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб
Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото
Защо антибиотици се изписват без да се тества причинителят?

Традиционните антибиотици разрушават клетките на бактериите, но често дават странични ефекти. Новите лекарства, известни като PPMO, са базирани върху синтетични съединения и могат да бъдат насочени срещу почти всеки ген, възпрепятствайки развитието на мутации. „Откриването на антибиотиците беше едно от най-забележителните постижения в цялата медицинска история. За нещастие успехът им пресъхва. Ние предлагаме напълно нова стратегия“, казва професор Гелър.

Направените досега тестове показват, че антибиотиците от ново поколение могат да преодолеят болнично придобитата смъртоносна инфекция с ацинетобактер, водеща до белодробни проблеми и сепсис. Медикаментите са тествани успешно върху животни. Предстоят изпитанията им и върху хора. Експертите смятат, че основната причина за антибиотичната резистентност на свръхбактериите е прекомерното предписване на антибиотици.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -