Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб

PRINT

През последната зима много разпространена беше инфекцията с бетахемолитичен стрептокок, която е оставила много деца носители на тази бактерия. Повечето засегнати изобщо не подозират за това, тъй като лекарите рядко препоръчват необходимото специфично изследване на кръвта. Опасно ли е това? Да, защото в организма остават дремещи огнища на инфекция и с времето може да се стигне до увреждане на сърцето, ставите и бъбреците, казва д-р казва д-р Антоанета Гужгулова. Тя е оториноларинголог в 8 ДКЦ и класически хомеопат, с 26 г. стаж като специалист.

След прекарана ангина е добре да се изследва цялото семейство

Ето защо след прекарана ангина е добре да се направи микробиологично изследване, и то в цялото семейство, тъй като стрептококите се предават много лесно при близък контакт, пояснява д-р Гужгулова. Същото важи и ако детето е било на градина, където е играло с болно другарче. Понякога хлапетата се оплакват от нощни болки в ставите, а родителите си мислят, че е от растежа. Много често такова носителство се проявява с белене на дланите и стъпалата, което може да се прояви във всеки сезон. В тези случаи лекарите мислят, че става дума за екземи, а причината всъщност е бетахемолитичният стрептокок.

Не е задължително лечението при носителство да става с антибиотик, може и с хомеопатия, казва д-р Гужгулова. В практиката си има пациенти с усложнения вследствие на бетахемолитични заболявания. В такива случаи се прави изследване на AST – това е титър, който показва наличието на опасния стрептокок в кръвта, казва лекарката. Много често пациентите изпивали без реален ефект дори 10 антибиотика, всичките широкоспектърни. Въпреки това може да останат носители. В подобни случаи д-р Гужгулова започва да прилага хомеопатични медикаменти и средства, които покачват имунитета. При съмнение за стрептококова инфекция най-добре е да се направят две изследвания – микробиологично на секрет от гърлото и AST на кръвта. Само първото може и да не открие причинителя – например ако човекът е хапнал и пийнал наскоро и за момента го е отмил.

Понякога инфекциите се наслагват една след друга

Една от причините антибиотикът да не успява да се справи окончателно с бактериите е, че детето се заразява отново и отново. Майките може също да са носители и да му дават от лъжицата, с която те ядат. Не се подменят четките за зъби, бибероните, когато то е било болно, не се почистват основно повърхностите и играчките. Има и други фактори по думите на специалиста – имунното състояние на хората е ниско. Освен това все повече деца стават нечувствителни към антибиотиците.

„Поради липсата на талони и направления за изследвания джипитата лекуват децата до момента, когато виждат, че повече не може. Идват при мен, след като са пили по 3-4 антибиотика без ефект. Тогава в организма са останали само гъбичките. Антимикотичните препарати, които се дават през устата, обаче са неподходящи за деца. В такива случаи, ако детето е страдало от упорити хреми, задни ринити, препоръчвам 40-50 дни след антибиотика да се приема хомеопатичният препарат Цинабсин, за да може организмът да се изчисти и да повиши имунитета си“, обяснява д-р Гужгулова. Принципът бил същият и при тонзилотрен, който помага при чести инфекции и ангини на гърлото.

Лекарката отрича разпространен похват в народната медицина – обтриването на сливиците със сода за хляб. Налепът по тях е защитен слой и е нужен за възстановяването. Обтриването със сода жули сливиците и може да причини микрорани, които да вкарат бактерии директно в кръвта. По-добре е да се смесва мед и сода и да се смуче като бонбон.

Свързани теми: Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото

Как разболяват пневмококовите инфекции?

Вредни ли са антибиотиците?

Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 42    Средно: 3.3/5]
Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *