сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДрезгавият глас може да е признак за усложнение на сърцето от вируси

Дрезгавият глас може да е признак за усложнение на сърцето от вируси

Тази зима вирусите, които ни разболяват, са особено агресивни – повтарят и бързо правят усложнения. Това сподели като наблюдение от практиката си д-р Дора Пачова, хомеопат и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Пациентите получават понякога кръвоизливи в очите, а някои стигат до перикардит – възпаление на мускула на сърцето.  

“Пациентът постига някакво подобрение, ние имаме чувството, че сме се справили, след което болестта отново го събаря. В сравнение с предишни години по-често се налага да сменяме лекарствата, докато постигнем окончателно излекуване”, посочи д-р Пачова. Типичните първи симптоми са кашлица, впоследствие се добавят болки в гърлото, температура до 40 градуса. Ролята на класическия хомеопат е да избере лекарство, което  максимално да съответства на комплекса от симптоми. Често клиничната картина е динамична и се налага смяна на лекарството.

Смес от куркума, джинджифил, мед и лимон гони вирусите

Д-р Пачова препоръчва и доказали се домашни рецепти. За болки в гърлото се смесват половин чаена лъжичка куркума, щипка черен пипер, чаена лъжичка настърган джинджифил, една лъжица мед, сока от половин лимон. Залива се с гореща вода. Малки парченца джинджифил може да се накиснат в мед, а после се дъвчат.

джинджифил

Има комбинирани хомеопатични препарати за профилактика и лечение на грип като например Инфлуцид. Добре е да се комбинират със Шуслерови соли №3 и №4. Първата е за възпалението, а втората подпомага лигавиците. От време на време може да се правят гаргари с лимонова вода и малко сода.

Някои пациенти споделят, че болката е много силна и специфична – “като забита треска”. На други пък им е много студено. При силна болка в гърлото може да се вземе хепар сулфурис. При сухота на лигавиците и болезненост при всяко преглъщане, движение – бриония; при болезненост на мускулите и безпокойство (пациентът не може да си намери място и непрекъснато да се върти в леглото) много често първото лекарство рустоксикодендрон.

Много е важно да се разбере как са започнали грипът или вирусната инфекция. Тръгнал е внезапно или симптомите са се развили постепенно? Каква е общата енергия? Има ли сънливост, силна жажда?

Всеки един от тези детайли добавя към общата информация за наличие на възпалително заболяване. Определя кой точно медикамент ще предпишем. Затова е важно пациентите да се самонаблюдават.

гърло сливици хрема запушен носТази година преобладават фарингитите. Ангините са по-редки, отбелязва още лекарката. Вирусът директно влиза навътре и после се качва обратно. Кашлицата, дразненето в трахеята и фаринкса са още в самото начало. След това се появяват болки в гърлото, кръвоизливи в очите. После пак може да се върне към белия дроб, да започне бронхит с кашлица и спазми.

Перикардитът е реален риск при грип, каран на крак

Ако не се проведе нужното лечение, има риск от тежки усложнения. Имам няколко пациенти с перикардит, споделя д-р Пачова. Хората смятат, че нямат време да остават дълго у дома в болнични. Само че когато вирусите попадат в организъм, който вече е доста интоксикиран от лошо хранене и стрес, естествените защити в тялото не сработват. Тогава една банална инфекция може да се насочи към вътрешни органи.

“Миналата година имаше много перикардити. Ако веднъж се е случило, има основание да се опасяваме, че и при новото грипно заразяване ще се получи. За съжаление симптомите са нетипични. Понякога минава доста време, за да разберат, че нещо се случва със сърцето. Симптомите са кашлица, която не минава, задъхване или лесна умора. Друг път единствен симптом е загубата на гласа. Само кардиолог би могъл да се ориентира бързо при перикардит”, посочва още д-р Пачова.

Лекарството за кашлица според вида на секрета, времето, когато се появява

Хомеопатията разполага с доста голям набор лекарства за кашлица. Избират се според това дали тя е суха или влажна, дали е болезнена, по кое време на денонощието се появява, какъв е секретът и колко лесно той бива отделен. Бриония може да помогне на пациент с много суха и болезнена кашлица. При пик на кашлицата през нощта между 2 и 4 часа обикновено мислим за калиевата група лекарства. Други пък помагат при обилни секрети, слабост и невъзможност на човека да ги изхвърли. Дават сила на белия дроб да освободи бронхите и алвеолите от натрупаните секрети.

Някои хора кашлят седмици наред, защото имат усещане за троха в гърлото или леко дразнене. Друг път лигавицата отделя обилни секрети и човек кашля, въпреки че вече не е заразен. Зависи коя част от организма си харесва вирусът. Нарича се тропизъм. Кашлицата може да продължи 2 до 4 седмици въпреки лечението. В такъв момент хомеопатичните лекарства са много важни. Вирусното заболяване винаги нарушава енергетиката на тялото, информационните потоци.

Дори да приемаме само билки, да се лекуваме с масажи, разтривки, подходяща храна, това невинаги е достатъчно за преодоляване на енергиен блокаж или вече получил се енергиен модел в тялото. “Защо пациентът кашля основно по малките часове в нощта, а не в останалото време? Защо вдига температура рано сутринта или пък вечер? Защото тогава се активират определени енергийни процеси. Специфичната задача за хомеопата е да избере точното лекарство”, коментира д-р Пачова.

В момента циркулират различни вируси. Само тези на грипа са няколко щама. В хомеопатията има понятие Генус епидемикус. Това е лекарство, което помага на голямата група хора по време на вълната вируси. Миналата и тази година има голямо разнообразие от вируси, затова и хомеопатите не можаха да определят такова лекарство.

Как да възстановим имунитета след боледуване

След една или повече вирусни, бактериални инфекции имунната система изтощена. Най-важното е да успеем наистина да си починем, да дадем възможност на тялото да се възстанови. Ако се налага да се върнем на работа, да не поемаме най-стресовите задачи. Както по време на самата болест, така и след това да не товарим организма си с храни и напитки, които изискват много енергия, за да бъдат преработени от тялото. Тук спадат всички животински продукти, напитки с изкуствени подсладители. Ако пациента има много секрети, на помощ идва аюрведичното познание. Спирането на млечните продукти и бялата захар ще помогнат на пациента да образува по-малко слуз.

Кои са подходящите храни при вирусна инфекция

 рецепти готвене супа бульонПилешка супа, пилешки бульон с лимон,  зеленчукови бульони със загряващи подправки. Всякакви зеленчукови крем супи. Наблегнете на топлата течност, плодове, каквито има на пазара.

Класика в българската традиция и медицина е печеният лук. Има го в много от рецептите на Петър Димков. Лукът подпомага имунитета. Туршии с естествена ферментация, кисело зеле и сокът от него също са много подходящи, особено ако в тях има и хрян. Може да се направи смути с пресен спанак, селъри и лимон в домашни условия. Който харесва, може да си хапва джинджифил във всякакви варианти – на чай, настърган суров или смесен с мед и лимон. Медът също е чудесна храна, когато боледуваме.

Народът се лекува и с греяна ракия, но тук лекарството е в дозата. Става дума за не повече от 20-30 грама. В тях също се слага карамфил, канела, черен пипер, мед. 

Има много хубави български билки за чай. Малинови листа се дават при температура, липа за дихателните пътища, мащерка при кашлица. Всички продукти с ехинацея са добри за профилактика или възстановяване след грип.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -