събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХерпангина - как се предава и какво е лечението?

Херпангина – как се предава и какво е лечението?

Херпангината е вирусно заболяване с много голяма прилепчивост и е едно от първите заболявания, с които се сблъсква малкият човек. Причинителят е коксаки вирус тип А. Обикновено първите 5 дни са най-мъчителни. Водещият симптом е болката гърлото и рядко се налага да се пият антибиотици. Херпангината не е заболяване, при което често се получават усложнения. Вирусът отминава обикновено за период от 3 до 7 дни. Предава се най-вече чрез замърсена вода или замърсени храни, предмени. Затова е важно да миете грижливо плодове и зеленчуци, които се консумират сурови.

Ето какво разказва за това заболявания известният детски УНГ лекар д-р Любен Попов. Той приема пациенти в Медицински център „Искър“ в София (записване на тел. 0889 311 550).

Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.

Какво е лечението?

Основното усилие трябва да е в посока на обезболяването и адекватния прием на течности. Най-големият риск е при малките деца – те се обезводняват бързо и тогава бързо може да се наложи постъпване в болница. Рискът от усложнение поради дехидратация не е за подценяване, особено при бебетата и децата до 1-2 г. Давайте главно мляко, йогурт, бульони, супи или каши. Избягвайте плодови сокове – киселинността им може да подразни разраненото гърло.

Адекватният прием на вода и обезболяването са най-важни за лечението. Неприятните усещания и болките в гърлото може да затруднят детето дори да пие течности. Майките не бива да се притесняват, че то временно не иска да яде. Това не е водещо в този случай. Нека приема по-мека, течна храна, колкото иска. Разбираемо няма да яде много, защото го боли гърлото.

При по-силни болки може да се дадат медикаменти на основата на парацетамол или ибупрофен за съответната възраст. Може да се ползват и подходящи антисептични препарати за гърло.

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Повтаря ли инфекцията?

След първото преболедуване малкото придобива имунитет, но той не е доживотен. Както на някои хора им избива херпес на устната при срив на имунитета, така и при херпангината може да се стигне до рецидив. Не е изключено да се случи детето да боледува и друг път в живота.

При по-малките често се наблюдават поредица от боледувания, свързани с падане на имунитета. Именно тогава може да се получи херпангина.

Промените, които се виждат по устната кухина, на практика излизат по целия стомашно-чревен тракт чак до ануса. Тези обриви, ситни пъпчици излизат стъпаловидно. Ако на едно място лигавицата се успокоява, на друго място се активира.

Заради грипа бум на бронхиолити при малки деца

Каква е картината, как изглежда обривът в устната кухина?

Обикновено се наблюдава ситен обрив по лигавицата – точковидни, червени и болезнени образувания. Може да са повече или по-малко. Най-често не се стига до нагнояване, те се успокояват и разсейват. Веднъж започнал, вътрешният процес няма как да се спре и тези пъпчици мигрират навътре по лигавицата в червата, както вече стана дума.

На каква възраст най-често децата боледуват от херпангина?

Обикновено първото разболяване е, когато децата тръгнат на ясла. Тоест на възраст между 12 и 24 месеца. При бебетата зависи как са минали бременността, раждането, дали се кърми детето, как се храни майката-кърмачка. Това са неща, които оказват влияние върху детския имунитет и съответно – върху възможността малкият човек да заболее от херпангина. Всички тези фактори имат значение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -