Лечение на стрептококи – бактерии в гърлото, които правят скарлатина

PRINT
Д-р Любен Попов е добър детски УНГ лекар.

Бета-хемолитичният стрептокок е бактерия, която причинява едно от най-тежките инфекциозни заболявания в детска възраст – скарлатина. Предава се по въздушно-капков път, затова разпространението му в детски колективи е лесно, посочва д-р Любен Попов, един от водещите детски УНГ специалисти у нас (Записване на тел.  0877 58 90 40).  

Скарлатината започва с висока температура и силно зачервено гърло. Други характерни симптоми са малиново червеният език, силно подутите сливици с бели налепи и подути лимфни възли. Детето е много отпаднало. 

Предпоставката за това по-тежко протичане на инфекция с бета-хемолитичен стрептокок е отслабен имунитет и интензивен контакт с причинителя. Лечението е с антибиотици, а проследяването е по-продължително. Подходът е индивидуален, казва д-р Попов.

Какво се прави при носителство на бактерии

гърло сливици хрема запушен носТези бактерии са широко разпространени, много хора ги носят в носоглътката, без това да им създава здравословни проблеми. Когато в градината или в училище има болни от скарлатина, рутинно и останалите деца се изследват за носителство. Микробиологично изследване на секрет от гърлото е добре да се прави и при деца, които боледуват поне два пъти в месеца. 

При положителни проби на микробиологичното изследване родителите обикновено си задават въпроса: Трябва ли да се проведе лечение и какво? 

Откриването на носителство не означава, че детето задължително е болно, или ако е преболедувало тази инфекция, не значи, че е било скарлатина, обяснява д-р Любен Попов. Възможно е симптомите да са били на остър тонзилитНай-важното е да се прецени, дали наличието на бактерията в кръвта е в клинично значими стойности. Все пак носителството на бета-хемолитичен стрептокок в детска възраст е повод за внимателно проследяване. Тази бактерия може да причини тежки усложнения на ставите, бъбреците или сърцето, затова не бива да се неглижира, посочва д-р Попов. В практиката си той е срещал увредени от нея деца. В краен случай и при данни за хронично носителство се стига до махане на сливиците. 

Ако при детето се открие бета-хемолитичен стрептокок в гърлото, добре е и останалите в семейството да си пуснат изследвания, дори то да няма изразени симптоми на скарлатина или инфекция в гърлото:

  • Микробиология на секрет от гърлото;
  • Антистрептолизинов титър.

Този титър помага да се види наличието на системна циркулация на антитела срещу бета-хемолитичен стрептокок в кръвта и непосредствена опасност от усложнения. От голямо значение е общото състояние на пациента. Клиничната картина и резултатите от изследванията определят и терапевтичното поведение.

Като нормална честота на боледуване се приема от два до 8 пъти в есенно-зимния сезон (септември – май). Дете, което боледува от хрема и гърло 2-3 пъти в годината, не е нужно да се изследва. Една от майките при д-р Попов например казва, че нейното дете е болно и не е оздравяло от един месец. Подробната анамнеза обаче показва, че става дума не за едно, а за три боледувания през този период. 

Скарлатината протича с обриви и малинов език

Какво е лечението при стрептококи и скарлатина

Лечението може да е консервативно (с медикаменти) или оперативно, или комбинация и от двете. Консервативното е основно с антибиотици, добавят се и някои лекарства за овладяване на симптомите – температура, болки в гърлото, обяснява д-р Попов. Антибиотиците по принцип се изписват с максимални дози и с по-дълъг курс. Пият се минимум 10 дни, а понякога и по-дълго в зависимост от конкретния пациент и състоянието му. Ако такова лечение не даде резултат или се появят усложнения, може да се мисли за махане на сливиците.   

За да укрепим имунитета на децата, е важно да не ги пускаме недолекувани на градина, да ги приучим към здравословен хранителен режим. Малките са привлечени от лъскавите опаковки и рекламите на храни като бисквити, чипс, готови сладкиши, но те не помагат на здравето. Родителите да обръщат внимание менюто да има достатъчно плодове, зеленчуци, чисто месо и други качествени пресни храни, съветва още УНГ специалистът. Разнообразието на храни и режимът на хранене са много важни. Ако детето яде правилните храни, но само веднъж или два пъти на ден, също не е добър вариант. То трябва да приема и достатъчно течности е важен, тъй като организмът ни е изграден от вода.

Ина Димитрова

[Общо: 9    Средно: 2.7/5]
Лечение на стрептококи – бактерии в гърлото, които правят скарлатина беше последно модифицирана от: октомври 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *