сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на стрептококи - бактерии в гърлото, които правят скарлатина

Лечение на стрептококи – бактерии в гърлото, които правят скарлатина

Бета-хемолитичният стрептокок е бактерия, която причинява едно от най-тежките инфекциозни заболявания в детска възраст – скарлатина. Предава се по въздушно-капков път, затова разпространението му в детски колективи е лесно, посочва д-р Любен Попов, един от водещите детски УНГ специалисти у нас (Записване на тел.  0877 58 90 40).  

Скарлатината започва с висока температура и силно зачервено гърло. Други характерни симптоми са малиново червеният език, силно подутите сливици с бели налепи и подути лимфни възли. Детето е много отпаднало. 

Предпоставката за това по-тежко протичане на инфекция с бета-хемолитичен стрептокок е отслабен имунитет и интензивен контакт с причинителя. Лечението е с антибиотици, а проследяването е по-продължително. Подходът е индивидуален, казва д-р Попов.

Какво се прави при носителство на бактерии

гърло сливици хрема запушен носТези бактерии са широко разпространени, много хора ги носят в носоглътката, без това да им създава здравословни проблеми. Когато в градината или в училище има болни от скарлатина, рутинно и останалите деца се изследват за носителство. Микробиологично изследване на секрет от гърлото е добре да се прави и при деца, които боледуват поне два пъти в месеца. 

При положителни проби на микробиологичното изследване родителите обикновено си задават въпроса: Трябва ли да се проведе лечение и какво? 

Откриването на носителство не означава, че детето задължително е болно, или ако е преболедувало тази инфекция, не значи, че е било скарлатина, обяснява д-р Любен Попов. Възможно е симптомите да са били на остър тонзилитНай-важното е да се прецени, дали наличието на бактерията в кръвта е в клинично значими стойности. Все пак носителството на бета-хемолитичен стрептокок в детска възраст е повод за внимателно проследяване. Тази бактерия може да причини тежки усложнения на ставите, бъбреците или сърцето, затова не бива да се неглижира, посочва д-р Попов. В практиката си той е срещал увредени от нея деца. В краен случай и при данни за хронично носителство се стига до махане на сливиците. 

Ако при детето се открие бета-хемолитичен стрептокок в гърлото, добре е и останалите в семейството да си пуснат изследвания, дори то да няма изразени симптоми на скарлатина или инфекция в гърлото:

  • Микробиология на секрет от гърлото;
  • Антистрептолизинов титър.

Този титър помага да се види наличието на системна циркулация на антитела срещу бета-хемолитичен стрептокок в кръвта и непосредствена опасност от усложнения. От голямо значение е общото състояние на пациента. Клиничната картина и резултатите от изследванията определят и терапевтичното поведение.

Като нормална честота на боледуване се приема от два до 8 пъти в есенно-зимния сезон (септември – май). Дете, което боледува от хрема и гърло 2-3 пъти в годината, не е нужно да се изследва. Една от майките при д-р Попов например казва, че нейното дете е болно и не е оздравяло от един месец. Подробната анамнеза обаче показва, че става дума не за едно, а за три боледувания през този период. 

Скарлатината протича с обриви и малинов език

Какво е лечението при стрептококи и скарлатина

Лечението може да е консервативно (с медикаменти) или оперативно, или комбинация и от двете. Консервативното е основно с антибиотици, добавят се и някои лекарства за овладяване на симптомите – температура, болки в гърлото, обяснява д-р Попов. Антибиотиците по принцип се изписват с максимални дози и с по-дълъг курс. Пият се минимум 10 дни, а понякога и по-дълго в зависимост от конкретния пациент и състоянието му. Ако такова лечение не даде резултат или се появят усложнения, може да се мисли за махане на сливиците.   

За да укрепим имунитета на децата, е важно да не ги пускаме недолекувани на градина, да ги приучим към здравословен хранителен режим. Малките са привлечени от лъскавите опаковки и рекламите на храни като бисквити, чипс, готови сладкиши, но те не помагат на здравето. Родителите да обръщат внимание менюто да има достатъчно плодове, зеленчуци, чисто месо и други качествени пресни храни, съветва още УНГ специалистът. Разнообразието на храни и режимът на хранене са много важни. Ако детето яде правилните храни, но само веднъж или два пъти на ден, също не е добър вариант. То трябва да приема и достатъчно течности е важен, тъй като организмът ни е изграден от вода.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -