вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМлад мъж с инсулт едва не загина, спасиха го с нова операция

Млад мъж с инсулт едва не загина, спасиха го с нова операция

Пациент под 40-годишна възраст с тежък мозъчен инсулт беше изправен на крака само за няколко дни в Клиниката по Неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след успешно лечение по един от най-съвременните животоспасяващи методи – механична тромб екстракция (тромбектомия). Интервенционален екип, съставен от лекари от Клиниките по Неврология, Образна диагностика, Анестезиология, неврохирург от МБАЛ “Света Анна”, специалисти от Клиниката по Кардиология и Спешно отделение участва в първата такава процедура, извършена в Болница Токуда. Методът се прилага в изключително малко болници в страната и представлява минимално инвазивно механично премахване на съсирека, който е запушил мозъчния съд. Това в голям процент означава не само спасяване на живота на пациента, но и предотвратяване на тежките усложнения на инсулта – парализа на крайниците и лицевите мускули, и невъзможност за самостоятелно обслужване.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Рано в събота сутрин пациентът получава внезапна слабост и обездвижване на левите крайници. Екипът на Спешна помощ оценява вероятността за запушване на голям кръвоносен съд в мозъка и го транспортира по най-бързият начин в спешното звено на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. От проведената компютър томографска ангиография се потвърждава запушване на средна мозъчна артерия (която кръвоснабдява 2/3 от мозъчната хемисфера). Свиква се интервенционален екип и в рамките на 83 мин. От пристигането на пациента в болницата започва процедурата по премахване на тромба. За сравнение европейската препоръка за това време –  т.нар. „door to groin” (“от вратата до слабинната гънка”, откъдето се влиза с катетър към мозъчните съдове) е 90 мин. Бяха извадени два кръвни съсирека, запушили магистрална мозъчна артерия и се постигна пълно възстановяване на мозъчното кръвообращение. В следващите часове настъпи бързо подобрение в състоянието на пациента.Само няколко дни след процедурата, той е изписан в добро общо състояние, с пълно възстановяване, функционално независим без неврологичен дефицит, като парализа и пареза.

Проф. Гроздински: Инсултът може да се избегне с преглед на ехограф

Успехът на иновативната процедура не би бил възможен, без екипната работа на опитните лекари, както и на модерната технологична база на Болница Токуда.  Лечение на инсулт с тромбектомия е най-съвременният и ефективен метод, когато става въпрос за масивно запушване на големи мозъчни артерии. Интравенозната тромболиза с рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор се прилага рутинно при исхемичен мозъчен инсулт в острия стадий до 4,5 часа от началото на симптомите. То е стандарт за Клиниката по Неврология на Болница Токуда и се провежда от години. При запушване на голям артериален съд обаче, тя рядко е ефективна.

Ендоваскуларната терапия има за цел реканализация чрез механично отстраняване на тромба със специални устройства наречени „стентретрийвъри“, които отстраняват „тапата“ или съсирека подобно на тирбушон. Методът се препоръчва до 6-ия час от началото на клиничните симптоми самостоятелно или след интравенозна тромболиза, и е най-съвременното лечение на исхемични инсулти, като в момента навлиза по-съществено като метод на избор в Европа.

Източник: Пресслужба на Аджъбадем Ситиклиник Токуда

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -