четвъртък, 7 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКорона вирус - какви са симптомите и лечението?

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Коронавирусите в повечето случаи са безобидни – причиняват стомашно-чревни неразположения или пък инфекции на горните дихателни пътища като всяка настинка. Някои щамове като новият в Китай 2019-nCoV и други два от тях – респираторен синдром на Близкия изток (Mers) и тежък остър респираторен синдром (Sars) – засягат организма много по-тежко. Причинили са смъртта на над 1500 души. 

Известни са от 60-те години на миналия век и спадат към групата на RNA вирусите. Първоначално вирусът е описан от китайските власти като нов щам на пневмония, но по-късно е потвърдено, че става дума за неизвестен до момента коронавирус.

Този щам първоначално се е срещал по животните, но в един момент се прехвърля към хората. При човека са идентифицирани седем щама, включително новия, като четири причиняват само леки симптоми на настинка.

Как да познаем, че грипът прави усложнение?

Новият вирус протича тежко в около 15 до 20 на сто от случаите, а смъртността е около 2%. Възможно е процентите да са високи и поради това, че властите не получават данни за някои от по-леките случаи.

Според Световната здравна организация още е твърде рано да се обявява международна извънредна ситуация за общественото здраве, но въпреки това призова държавите да бъдат нащрек. Ето най-важното, което трябва да знаете. 

Кои са симптомите на коронавируса?

Коронавирусите причиняват симптоми като:

Според конкретния щам, може да има и стомашно-чревни оплаквания. Понякога може да причини пневмония или бронхит, по-често при хора с отслабена имунна система, бебета. 

Как се предават коронавирусите?

Подобно на други коронавируси, както и при обикновената настинка, вирусът се разпространява чрез капчици, когато човек кашля или киха, чрез близък контакт – ръкостискане, прегръдка. Може да се разпространи и когато някой докосне замърсена повърхност, пипана от болен – например дръжка на вратата.

Може ли новият коронавирус да се лекува?

хрема настинка грипНяма специфични лечения за коронавирусите, също както няма лечение и за обикновената настинка. Питър Хорби, професор по възникващите инфекциозни заболявания и глобалното здраве в Оксфордския университет, заяви, че болестта, причинявана от новия щам, носи всички признаци на „класическа вирусна пневмония“.

„Засега не разполагаме с антивирусни средства, които действат, така че лечението е подкрепящо, поддържащо белите дробове и други органи, докато пациентите не се възстановят“, каза той. Според CNN, учени в САЩ и Китай вече са започнали работа по ваксина, след бързата реакция на Китай, който е подал информация за генетичния код на вируса. Едва ли ваксината ще бъде разработена по-рано от една година. Вероятно първо ще бъде дадена на здравни работници, които са в най-голям риск от заразяване с вируса.

Как да се пазим?

Световната здравна организация препоръчва следните съвети, които са валидни по принцип за предпазване от всякакви вируси:

  • Мийте ръцете си редовно и обилно със сапун и вода;
  • Не докосвайте очите, носа или устата с мръсни ръце;
  • Най-добре е да кихате или кашляте в носна кърпа за еднократна употреба или в ръкава си.

Ако вдигнете температура, имате кашлица и затруднено дишане и наскоро сте били в някоя от засегнатите страни, потърсете веднага лекар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -