сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да познаем, че грипът прави усложнение?

Как да познаем, че грипът прави усложнение?

Грипната епидемия традиционно е в пика си през януари и февруари. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Как ще се справим с инфекцията, зависи от имунната система. Ваксинираните не боледуват или карат вируса съвсем леко. Най-честите усложнения от грип са бронхит или пневмония. Около 10% от болните развиват засягане на централната нервна система, каза специалистът. Това е много тежко състояние.

Кои са симптомите на опасните усложнения?

Този въпрос си задават много хора. Усложненията са по-чести при малките деца, чиято имунна система е незряла, но и при хронично болните и хората с отслабена имунна система.

Най-тежките усложнения след грип са пневмония и дихателна недостатъчност. Понякога след първите няколко дни с температура, главоболие, болки в гърлото, по мускулите, може да настъпи подобрение, обясни проф. Кантарджиев. Но ако детето вдигне отново температура, започне кашлица и то се дави в храчки, по най-бързия начин трябва отново да се потърси специализирана лекарства помощ. Спешно е състоянието и когато има затруднено дишане или изразена обща отпадналост 3-4 дни след началото на инфекцията. Дихателната недостатъчност може да се развие в рамките на часове.

Как се лекува грип

Помагат ли антибиотиците?

Винаги се казва, че грипът не се лекува с антибиотици и това е правилно. Но рядко се прави уточнението, че ако след 3-4 дни няма признаци на подобрение в общото състояние, а напротив – започне кашлица или отново температура, вече има намесена и бактериална инфекция. Именно тя се лекува с антибиотик, който трябва да се предпише от лекар. В такива случаи именно антибиотикът е лекарството, което може да помогне и дори да спаси живот, подчерта специалистът.

Още преди няколко седмици проф. Кантарджиев призова при тежък грип хората да отиват веднага в най-близката многопрофилна болница, а не при джипито, за да не се губи ценно време. Той изтъкна, че грипът дори може да започне с дихателна недостатъчност. Това е едно от възможните му усложнения, които настъпват много бързо и го правят много опасен.

Освен това грипът причинява срив в имунната система поне за около месец, след като човек е излязъл от острата фаза. В студените месеци обаче циркулират и много други вируси. Те намират благоприятна почва за развитие в отслабения от грипа организъм. Реална е опасността от вирусен енцефалит, каза още проф. Кантарджиев. Като се намесят и бактериалните инфекции, картината става още по-сложна.

При тежък грип бягайте в болница, не при джипито!

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -