вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПроф. Гроздински: Инсултът може да се избегне с преглед на ехограф

Проф. Гроздински: Инсултът може да се избегне с преглед на ехограф

Проф. Лъчезар Гроздински е началник на отделение на ангиология в столичната Сити Клиник, един от най-търсените специалисти в своята област. Съветва всяка жена над 55 г. и всеки мъж над 50 г. да се провери профилактично за атеросклероза на основни артерии. Това помага да се избегнат съдови инциденти като инсулт и инфаркт. Проф. Гроздински прилага именно такъв скринингов преглед с помощта на ехограф.

Проф. Гроздински, за атеросклерозата се сещаме, когато се стигне до инсулт или инфаркт. Защо?

Най-тежката увреждане на артериалната система се причинява от атеросклерозата – стесняване или запушване на съдовете. Когато това се случи във важен орган като мозъка, сърцето или крайниците, се стига до инфаркт, инсулт или периферно запушване. Лечението в късната клинична фаза е скъпо, тежко и понякога – не достатъчно ефективно.

Атеросклерозата уврежда съдовете потайно и без симптоми в 80% 

Много важно е атеросклерозата да се диагностицира и лекува в ранната фаза. Тя е коварна, защото в много случаи протича безсимптомно до момента, когато се получи тежкото усложнение. Съдът може да се стеснява до 70-80% без почти никакви оплаквания, освен при по-екстремни натоварвания на сърцето и крайниците.

На практика в момента лекуваме главно тежките усложнения. Асимптомната форма представлява 80% от случаите. За да можем ефективно да лекуваме, трябва да я диагностицираме в ранната фаза с ехографско изследване. Препоръчва се особено на хора с рискови фактори като хипертония, диабет, повишен холестерол, тютюнопушене, фамилна анамнеза за тежки атеросклеротични заболявания, но също и на всяка жена след 55 г. и на всеки мъж след 50 г.

инсулт мозъчен удар
Над 80% от инсултите са исхемични, става дума за запушен основен съд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Любителите на кафето по-рядко имат атеросклероза 

13 храни за по-нисък холестерол

Защо холестеролът е вреден за съдовете?

Замаяност и шум в ушите – симптоми при съдова енцефалопатия

Стент се поставя, ако стеснението е 70% и повече

Съвременният ултразвук позволява да се изследват съдовата стена на мозъчни периферни и коремни артерии с точност до една десета от милиметъра. За съжаление при сърдечните артерии се налага по-сложно изследване. Ехографският преглед може да изследва цялата артериална система за 10-15 минути, да отхвърли или потвърди диагнозата атеросклероза.

Ако се установи, че е засегната сънна, периферна артерия или на такава, която храни черва или стомах, се преценява кое е подходящото лечение. При стеснение над 70% се предприема ендоваскуларна терапия – поставя се стент, който пречи на евентуално ново стесняване. Това е модерно лечение и то се прилага в Сити Клиник. Тук се извършват над 5000 съдови манипулации годишно.

Медикаментозната терапия е за по-ранните стадии

Ако атеросклерозата не е толкова напреднала, се прилага медикаментозна терапия. При напреднало и усложнено заболяване, където не е възможно ендоваскуларно лечение, се прибягва до хирургическа операция – байпас, представляващ заобикаляне на запушения съд със синтетичен или биологичен материал.

Най-важното е пациентите с рискови фактори да минават своевременно на скрининг, за да се установяват дори леките стеснения. Имам пациент, при когото се установи значително стеснение, намаляващо с около 40%-50% кръвотока към мозъка. Доста тежко поражение, хванато случайно при преглед с ултразвук! Това не е единичен случай.

Редовните прегледи при съдов специалист или невролог са препоръчителни, ако има рискови фактори – високо кръвно, атеросклероза и др.

Има ли все пак атеросклерозата някакви симптоми?

При сърдечните артерии има стягане в гърдите при физическо усилие, а при напреднала фаза и в покой. Други се оплакват от болка в подбедрицата при физическо натоварване – признак на недобро кръвоснабдяване на мускулите, което идва от запушен периферен съд. Ако се засяга мозъчното кръвообращение, оплакванията са периодичен дискомфорт, временно затруднение в зрението на едното око, или временна загуба на функцията на ляв или десен крайник.

Има твърдения, че атеросклерозата започва още след 20 години…

Има млади пациенти с вродени предразположение към атеросклероза – много висок холестерол от млада възраст, но това е рядкост. Като цяло заболяването се развива след 50-55 г. Възрастта е само рисков фактор. Имал съм 80-90-годишни пациенти без атеросклероза или с много дискретни промени. Това е заболяване със сложна патогенеза.

Атеросклерозата стеснява и запушва съдовете.

Лекарствата не помагат без промяна в начина на живот

Какво е медикаментозно лечение?

Статините коригират само един рисков фактор – холестерола, но има пациенти, които правят инфаркт с ниски стойности. Ако понижите нивата на холестерола, но пушите, живеете под голям стрес и качвате кръвно налягане, рискът да развиете атеросклероза в нейните тежки форми никак не е малък. Целта на медикаментозно лечение е да се коригират рисковите фактори като хипертония , повишена кръвна захар и холестерол.

Промяната на начина на живот е най-важна! Ако човек експлоатира неправилно тялото си, тогава каквито и лекарства да взема, едва ли ще има сериозен ефект. Обърнете внимание на храненето, на емоциите си, на начина, по който реагирате на околната среда. Каквито и медикаменти да се изпишат, ако хората не променят живота си, лечението няма да е пълноценно.

Колко често трябва да се прави този скрининг?

Не може да се каже точно, но в моята практика препоръчвам на пациентите с установени промени, които не са критични, да идват на три месеца. Ако обаче има 60% стеноза и се колебая какво точно да е лечението, ще трябва да дойдат след един месец. Иначе след 50-55 г. възраст се препоръчва веднъж годишно.

Възпалението провокира спукване на плаката в съдовете и откъсване на тромб

Как атеросклерозата променя съдовете?

Проблемът е в стесняването и запушването на артериите. Например, ако луменът е стеснен със 70%, полезният проход е само 30%. В покой тази кръв е достатъчна да снабдява мозъка, сърцето. При натоварване потребността от кръв се увеличава 10-20 пъти. Стеснението обаче позволява едва двукратно увеличение – получава се кислороден глад. Усещането е за мозъчен дискомфорт, сърдечна болка, или болка в мускулите на крайниците.

Каква е ролята на възпалението за появата на плака?

Генезата на атеросклерозата не е много ясна, има и елементи на възпаление. Не можем да кажем кога те преобладават, нито пък кое активизира атеросклеротичните процеси. Не знаем, защо изведнъж една плака, която на пръв поглед изглежда стабилно, изведнъж се пука и се откъсва тромб, настъпва емболия. Реално ние не контролираме възпалителния процес.

За някои статини се твърди, че могат да намалят степента на плаката и на възпалението, но за съжаление ефектът не е достатъчен. В момента се разработват нови лекарства. Едната посока е да се постигне по-добра защита на съдовата стена, за да не се закрепва в нея холестерол или други причинители на възпаления. Сегашната медицина има големи възможности за лечение на атеросклерозата, ако се провежда адекватна профилактика и лечение, особено на ранните фази.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -