Защо холестеролът е вреден за съдовете?

PRINT
добър и лош холестерол

Холестеролът е сочен за главен виновник за възникването на атеросклерозата. Защо? Смята се, че причинява застрашаващи живота в един момент възпаления в стените на артериите. Това се случва, защото имунната система реагира със силен отпор на образувалите се кристалчета. Появяват се и възпалителни подутини в стените на съдовете – т.нар. атеросклеротични плаки. Получава се стеснение, чиито възможни последици са инфаркт, инсулт или внезапна сърдечна смърт.

В атеросклеротичната плака се откриват холестеринови кристалчета, но и голямо количество имунни клетки, но учудващо – никакви бактерии или вируси. Поради това досега не беше ясно кое активира защитните сили на организма. Дори животни, държани в абсолютно стерилна среда, можело да получат такава плака, която е признак за атеросклероза. Те обаче се разболявали само когато храната им съдържала много холестерол (наситени мазнини). При човека също има такава зависимост – колкото повече холестерол има в кръвта му, толкова по-голям е рискът от атеросклероза, а оттам и от инфаркт. Този факт е широко известен, но доскоро нямаше обяснение защо точно това е така.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нивото на холестерола се мени според сезона
Чаят „ърл грей“ сваля лошия холестерол като лекарствата
„Лошият“ холестерол не е толкова лош, има и други рискови фактори
Дефектни гени виновни за фатално високия холестерол 

Лошите мазнини предизвикват мощна имунна реакция в организма

Установихме, че скоро след като човек яде храна с лоши мазнини в стените на съдовете се отлагат кристалчета, казва Петер Дювел от Медицинския университет в Мюнхен. Към тях веднага се насочват онези клетки от имунната система, чиято задача е да „изяждат“ нежеланите „гости“ в организма. Това е като стартов изстрел за верижна реакция. Трудно смилаемата храна активира в атакуващите имунни клетки т.нар. инфламасом. Това е протеинов конгломерат, който се грижи за това, клетката за изпраща сигнали, когато има възпаление. Това привлича на мястото още и още имунни клетки.

Инвазията дестабилизира стените на съдовете и са възможни последици, които застрашават живота. Подобни процеси протичат при криза от подагра, обясняват учените. Само че там са засегнати определени стави.

При атеросклерозата на учените им липсва само още един детайл, за да си изяснят напълно картината: Как холестериновите кристали активират инфламасома? Това ще помогне да се разработи нов подход в лечението на това масово заболяване. Сега се предписват статини. Те пречат на синтеза на холестерола, който се образува в организма и така намаляват риска от инсулт или инфаркт. Те обаче не пречат на холестерола, който приемаме с храната.

Източник: Medizinauskunft.de

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Защо холестеролът е вреден за съдовете? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *