Нивото на холестерола се мени според сезона

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Нивата на холестерола се менят според сезона – това разкри изследване на 2,8 млн. души, пише WebMD. През студените месеци хората по принцип качват килограми заради по-калоричната храна, която е и по-мазна. В същото време се движат по-малко.

През зимата холестеролът скача с няколко процента

Като се вземе предвид и установената тенденция за повишаване на холестерола през зимата, може да се каже, че някои хронично болни са в повишена опасност през тези месеци. В Центъра за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания „Цикарон“ разделили изследванията на хората според месеците, в които са правени. Оказало се, че през зимата нивата на вредния холестерол е с 3,5% по-висок при мъжете, а при жените – с 1,7%. Ако се сравняват зимните и летните показатели, то при жените разликата била 2 мг на децилитър, а при мъжете – 4 мг. Интересното е, че нивата на полезния холестерол не показвали подобни различия през годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Чаят „ърл грей“ сваля лошия холестерол като лекарствата
Няколко причини да ядем редовно лук
Наситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване
„Лошият“ холестерол не е толкова лош, има и други рискови фактори
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром

Зимното ниво на ултравиолетовите лъчи се понижава, а това значи, че и витамин D пада. Има данни, че той понижава нивата на вредния холестерол. При липсата му съответно този ефект не може да настъпи. Заради повишения лош холестерол през зимата хората може да се сблъскат с втвърдяване на артериите и блокадата им. В резултат се развиват сърдечни заболявания и инсулти.

Източник:  WebMD

[Общо: 4    Средно: 2.8/5]
Нивото на холестерола се мени според сезона беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *