петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДинята сваля успешно кръвното

Динята сваля успешно кръвното

Екстракт от диня сваля кръвното налягане при хора с наднормено тегло, намалява риска от сърдечен удар дори при излагане на студ, за който е известно, че причинява рязко свиване на съдовете. Това е заключението на експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Повече сърдечни пристъпи при падане на температурите

Статистиката соча, че повечето сърдечни пристъпи се случват през зимата при много ниски температури. За да запази топлината, организмът започва да работи по-усърдно, което обаче води до претоварване на съдовете и сърцето. Така кръвното се повишава.

Алкохол и кафе при високо кръвно – позволени ли са и в какви дози?

Твърдението, че консумацията на екстракт от диня понижава кръвното е на проф. Артуро Фигероа от университета на Флорида. Ефектът му бил проверен върху 13 доброволци със затлъстяване в продължение на 12 седмици. Всички от тях страдали от хипертония.

Учените накарали хората да потопят целите си ръце в студена вода, което симулира понижаване на температурата в околната среда. На половината дали от динения екстракт ( 4 г L – цитрулин и 2 г L-аргинин дневно). Останалите получили плацебо – безвредно хапче. След шест седмици групите се разменили.

Най-добрите билки и храни срещу високо кръвно

Така се изяснило, че съединенията от диня намалява натоварването на сърцето. По принцип L-цитрулин и L-аргинин се продават като хранителни добавки. Ако целта обаче е да се свали кръвното, човек трябва да приеме големи количества от тях във вид на добавки.

Новината идва само дни, след като учени от Сао Паоло в Бразилия установиха, че упражнения в топла вода могат да свалят кръвното дори при хора, които не се повлияват от лекарства. Обяснението е, че може би топлината разширява съдовете и подобрява кръвообращението.

Източник: Daily Mail

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -