Предсърдно мъждене в горещините – как да облекчим пристъпите?

PRINT
д-р Анна Карафилоска

Редица проучвания доказват сезонна зависимост на някои заболявания като аритмии, белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза, артериална хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, инсулт. Горещото и влажно време е неприятно за всички хора, но особено трудно се понася от страдащите от fibrillatio atriorum (предсърдно мъждене). Забелязва се зачестяване на пристъпите от предсърдно мъждене, както през студените, така и през горещите месеци.

Това каза д-р Анна Карафилоска, кардиолог в МБАЛ „Медлайн“. Тя сподели, че и през това лято случаите на пациенти, които се оплакват от предсърдно мъждене, са се увеличили.

Какво представлява предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене представлява напълно хаотични, бързи и неправилни, некоординирани помежду си фибриларни съкращения на отделни части от предсърдната мускулатура, резултат на ектопични /необичайни/ предсърдни импулси с честота 350 до 600 в минута, които довеждат до пълен безпорядък на камерните съкращения, т.е. до пълна или абсолютна аритмия.

Тя е често срещан здравословен проблем, засяга милиони хора по целия свят и е свързана с повишена заболяемост и смъртност. Заема второ място по честота след екстрасистолията и съставлява 40% от случаите на всички ритъмни нарушения. То се среща във всички възрасти, но при 94-97% у болни над 40-годишна възраст.

Предсърдното мъждене е аритмия, която заплашва с инсулт

Защо потенето е стрес за сърцето

Много пациенти ме питат как горещините стресират сърцето, каза д-р Карафилоска. И обяснението е, че в топлото време се увеличава потенето, което е стандартен физиологичен механизъм за терморегулация в човешкия организъм. Това благоприятства загубата на важни за работата на сърцето електролити като – натрий, калий, магнезий и др. Високите температури повишават честотата на сърдечните съкращения и обременяват работата на сърцето и може да тригерира  /провокира/ предсърдно мъждене.

Лекарства, хормони и болести като причина за прекомерно потене – какво да правим

Ето препоръки за предпазване на сърцето през лятото:

  • Пийте достатъчно количество течности, защото дехидратацията може да е причина за „излизане от ритъм“.
  • Почивайте – умората и липсата на сън често са причина за пристъпи от предсърдно мъждене. Те нарушават нормалната електрическа активност на сърцето.
  • Избягвайте пиенето на кафе и алкохол. Алкохолът и кофеинът удвояват рискът от fibrillatio atriorum. И двете вещества причиняват дехидратация. Те имат диуретично действие, намаляват съдържанието на течности в организма. Алкохолът понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове, а кофеинът увеличава честотата на сърдечните съкращения.
  • Не тренирайте при екстремно високи температури. Топлото време предразполага към спортни активности на открито. Жегата обаче повишава вероятността от възникване на ритъмни нарушения. Потенето, прегряването на организма и физическото натоварване са неблагоприятни за сърцето.
  • Пазете се от прегряване. През лятото случаите на прегряване на организма зачестяват.
  • Внимавайте с COVID-19. Очакванията на епидемиолози и специалисти по инфекциозни болести, че топлото време ще унищожи коронавируса и случаите ще намалеят, не се сбъднаха. Затова пациентите с кардиологични проблеми трябва стриктно да спазват дисциплина, дистанция, да мият редовно ръцете си и да се дезинфекцират. Трябва стриктно да проследяват състоянието и в никакъв случай не бива да пропускат посещенията при кардиолога си, за да не получат усложнения, които при всички случаи са по-високо рискови от инфекцията.
[Общо: 2    Средно: 3/5]
Предсърдно мъждене в горещините – как да облекчим пристъпите? беше последно модифицирана от: юли 13th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *