четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛекарства, хормони и болести като причина за прекомерно потене - какво да...

Лекарства, хормони и болести като причина за прекомерно потене – какво да правим

Потенето е климатикът на организма. Като отделя капчици течност по кожата, тялото ни осигурява охлаждане в критични ситуации. Понякога обаче потенето може да стане неприятно и повод за конфузни моменти. Нормално е да се потим, когато е горещо или сме в сауната. Също и при интензивно физическо натоварване. В други ситуации обаче непровокираното отделяне на капчици пот може да е сигнал, че нещо не е наред или дори, че има заболяване. 

Командата за образуване на капчиците по кожата чрез малките жлези, разположени навсякъде по кожата, идва от вегетативната нервна система. Сигналът се подава от трансмитера ацетилхолин.

Спорт или пикантна храна и порите се отварят

Топлинното натоварване се увеличава от физическа активност и дори чрез пикантна храна.

Психиката също оказва влияние – потим се, когато сме развълнувани или сме силно изплашени. Тялото отделя повече хормони на стреса, а нервните пътища, които контролират отделянето на пот, стават свръхактивни.

Понякога прекомерното изпотяване се дължи просто на наднормено тегло и може да се нормализира като отслабнем. Има и редица здравословни проблеми, при които се наблюдава прекомерно потене. Те варират от хормонален дисбаланс при менопауза до тежки диагнози като рак. Разбира се, това не е повод да изпадате веднага в паника, а само да наблюдавате кога и как точно се появява потенето, за да претеглите дали проблемът е траен или само временен. 

Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето

Хиперхидроза – прекомерно изпотяване при най-малкия повод

Хиперхидрозата е заболяване, при което хората се потят твърде много по незначителни поводи. Обикновено се наблюдава само през деня, но се провокира и от най-малък топлинен стимул. По челото на потърпевшите избиват големи капки пот, а по дрехите им остават големи петна от пот. Това е не само физически неудобно, но и психологически стресиращо.

Досаден страничен ефект на горещите вълни в менопаузата

Специална форма на хиперхидроза се среща при много жени в менопауза. Съвсем внезапно те усещат прилив на топла вълна, главно в областта на лицето, шията и гърдите. По кожата избива пот. Горещата вълна обикновено трае кратко, но може да се появява по няколко пъти на ден или през нощта. Последиците са неприятни – капчици пот по зачервеното лице, мокра коса и залепнали по тялото дрехи. При много жени състоянието се провокира и от най-лекия стрес.

Тези горещи вълни са най-честата причина за хормонозаместителна терапия. С или без лечение, симптомите изчезват с менопаузата.

Изпотяване при настинка и грип

Потенето, особено през нощта, е характерно за инфекциозни заболявания. Целта на организма е да изведе навън вътрешната топлина, натрупана от високата температура и възпалението. В народната медицина провокирането на изпотяване често се използва като естествен ускорител на възстановяването при грип или грипоподобна инфекция. Пациентът умишлено се завива по-дебело, за да провокира прекомерно изпотяване.

При хронични инфекциозни заболявания като хепатит, туберкулоза или малария обилното изпотяване през нощта е постоянен спътник на болестта.

Метаболитни нарушения, свързани с усещане за горещина

Хората с хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) понасят лошо топлината. Те често имат сравнително висока телесна температура и поради това се потят.

Базедовата болест или болест на Грейвс е специална форма на хипертиреоидизъм с автоимунен характер. При нея също често се наблюдава повишено изпотяване.

При диабет увреждането на нервите възниква в резултат на метаболитно увреждане. Невропатията често започва с повишено изпотяване. Изблиците на пот, свързани с обща слабост, мускулен тремор, замаяност и ускорен пулс пък може да са сигнал за опасна хипогликемия.

Нощно изпотяване – кои са причините и какво да правим

При засягане на нерви, има по-обилно отделяне на пот

При измиране на нервни клетки веществата, които предават сигнали между тях – невротрансмитери, изпадат в дисбаланс. Ацетилхолин, който стимулира потните жлези, взема превес. Ето защо пациентите с болест на Паркинсон, страдат от повишено изпотяване, също и през нощта, в допълнение към типичните нарушения в движението.

Болката кара хората да се потят

Силната физическа болка активира симпатичния нерв и причинява симптоми като гадене и изпотяване. Това се забелязва предимно при силни колики. Заболявания, свързани с болки в ставите и мускулите, като фибромиалгия, също водят до повишено изпотяване.

Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето

Студена пот по цялото тяло – паника или инфаркт?

Ако потта внезапно избие по цялото тяло, а човекът започва да трепери, това може да е паническа атака. При абстиненция – принудително лишаване на пристрастени от алкохол или наркотици също може да избие студена пот.

Студената пот понякога е признак на сериозна криза в организма, например инфаркт. При него обаче има и други оплаквания: болка в гърдите, страх, виене на свят, задух. Болката и стягането в гърдите при ангина пекторис (по-известна като стенокардия или гръдна жаба) се усещат подобно на инфаркт. Тук също може да се появи студена пот на челото, особено при криза. 

Внезапният интензивен страх може да доведе до бързо спадане на кръвното налягане и дори до припадък. Този колапс на кръвообращението се свързва със студена пот, ускорен пулс, виене на свят и кратка загуба на съзнание.

Кога нощното изпотяване може да е симптом на сериозна болест

Ако се събудите облени в пот, може да има банална причина – сънували сте кошмар или в спалнята е много по-топло от препоръчителните 16-18 градуса. По принцип човешкото тяло отделя до половин литър пот през нощта. Ако обаче всяка нощ започнете да се събуждате с потни дрехи и мокри чаршафи без особена причина, трябва да обърнете внимание на това.

Интензивното потене по време на сън понякога е един от първите предупредителни признаци на някои видове рак като лимфом, левкемия или фиброза на костния мозък. Ако нощното потене се допълва от загуба на тегло и необяснима температура, трябва да потърсите за консултация лекар специалист.

10 симптома, които може да сочат тумор

Някои лекарства провокират потене

Има някои лекарства, които може да причинят по-активно потене при определени хора. Това са препарати, които влияят на автономната нервна система, нервните функции в мозъка, производството на хормони или кръвоносната система. С нежелан страничен ефект от изпотяване може да са:

  • Кортизонови препарати, лекарства за щитовидна жлеза; онкологични медикаменти, които смущават хормоналната система, например при рак на гърдата;
  • Т. нар. парасимпатомиметици, които се дават при глаукома, за мускулна слабост, проблеми с червата или деменция
  • Средства за стимулиране на кръвообращението като блокери на калциевите канали (за високо кръвно налягане, сърдечна аритмия, коронарна болест на сърцето) или простагландини за еректилна дисфункция;
  • Лекарства, които действат в мозъка: антидепресанти, силни обезболяващи (опиоиди), лекарства на Паркинсон (включително някои допаминови агонисти) лекарства за психоза и възбуда.

Кога посещението при лекар е наложително

Посещението при лекаря е препоръчително, ако изпотяването е толкова силно, че създава сериозни неудобства във всекидневието. При внезапни, чести нощни изблици на пот, определено трябва да посетите лекар. Също така и ако изпотяването е съчетано с други оплаквания – болка, постоянна жажда, страхове. Тогава трябва да се постави точна диагноза и да се предпише правилно лечение. Ако най-малкото физическо натоварване или лек стрес причиняват изпотяване всеки път, също е добре да потърсите причината.

Кое помага срещу прекомерно потене

Ако сте от хората, които по природа се потят повече от обикновено, има някои неща, които може да приложите, за да се облекчите. Избягвайте кафе, алкохол, никотин и пикантна храна, защото те стимулират отделянето на пот.

Облеклото трябва да е от естествени влакна и съобразено с температурата на околната среда. Вместо обикновено дезодорант, ползвайте т. нар. антиперспирант – това са по-силни дезодоранти, които свиват потните жлези и ограничават отделянето на течност през тях. Естествено, стриктната хигиена е задължителна!

Чай или екстракт от билката салвия (градински чай) също може да облекчи проблема с потенето. Веществата в растението свиват потните жлези.

Накрая – за тежките случаи се предлага лечение с ботокс. Лечението е инжекционно в областта на подмишниците и се прави от квалифицирани дерматолози. Ботоксът парализира определени нервни пътища и ограничава отделянето на ацетилхолин. За добър ефект процедурата трябва да се повтаря през 6 месеца, поне в началото.

Източник: Fokus.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -