петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение10 симптома, които може да сочат тумор

10 симптома, които може да сочат тумор

Навременната диагноза и бързо начало на терапията могат съществено да повлияят върху хода на болестта – преди всичко тогава, когато става дума за рак. Не за всички видове тумори са уместни профилактични изследвания, но е важно да следим за здравето си като цяло.

Наблюдавайте тялото си, не игнорирайте сигналите, които то ви изпраща. Мъжете са по-проблемните пациенти, донякъде и заради това, че не обичат да ходят на лекар, дори когато нещо ги мъчи.

Описаните 10 симптома могат да имат съвсем различни причини и не са непременно признак за рак. Но ако забележите един или повече от тях, непременно посетете лекаря за консултация, казва немският проф. Бернард Вьорман, медицински ръководител на Германското дружество по хематология и медицинска онкология.

Освен това 10-те симптома далеч не са изчерпателен списък на всички оплаквания, които може да са свързани с появата на тумор. Просто са сигнал на тялото, че трябва да се консултирате с лекар.

Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

1. Необяснима загуба на тегло

Ако отслабвате без да сте променили съзнателно модела си на хранене, без да се подлагате на по-голямо физическо натоварване или стрес, може да се мисли за болест. Свалите ли около 10% от теглото си и повече, има няколко възможни причини. Това може да е хиперфункция на щитовидната жлеза, захарен диабет, но също и растящи тумори. Идете на лекар, дори ако заради наднорменото тегло сте доволни, че сваляте килограми, съветва проф. Вьорман.

2. Хронична болка

болка депресия фибромиалгияВсеки човек е изпитвал болка за кратки периоди от време – в главата, на гърба или корема. Понякога тя се задържа по-дълго, не иска да си отиде или упорито се връща. Тогава тя може да е сигнал, че в организма нещо не е наред.

Само лекар може да прецени дали завръщащата се болка в корема е сравнително безобидна или има по-сериозна причина като рак на стомаха или дебелото черво.

3. Постоянна умора

Твърде сте уморени, за да играете с децата или внуците? Дори тогава, когато спите и почивате достатъчно? За това може да има редица причини. По-добре се прегледайте. Обяснението може да е понижената функция на щитовидната жлеза, но също и злокачествено заболяване като левкемия например.

4. Възел, бучка, които се опипват

Появила се е бучка или възел под кожата, които се опипват? Или пък съществуващи отдавна сега се уголемяват? Особено внимание заслужават тези в областта на гърлото и шията, в гърдите, по тестисите.

Понякога лимфните възли на шията временно набъбват заради инфекция, с която организмът се бори. Ако уголемяването им е продължително или пък има други бучки, това може да е признак и на рак. Затова бързо при лекар, който ще изясни какъв е всъщност проблемът.

5. Промени по кожата

Проверявайте редовно кожата си за промени, особено ако прекарвате повече време навън или сте имали слънчеви изгаряния. Внимавайте за нарастващи стари бенки, за кървящи или силно лющещи се места, а също и за наранявания, които не зарастват. Идете на кожен лекар, който ще каже дали е нещо безобидно и лесно лечимо, или е кожен рак.

6. Промени в устната кухина

Особено ако сте пушач, обръщайте внимание на устата си. Бели петна в устната кухина или върху езика може да са ранен признак за рак. Без лечение те може да нарастнат с времето и да станат злокачествени.

Открити ранички, кървене без нараняване, изтръпване или повишена чувствителност в устата, по езика, устните и бузите са повод за посещение при лекаря.

7. Проблеми с преглъщането или киселини

Постоянното парене в гърлото или в гърдите не бива да се игнорира, дори ако си мислите, че е от пикантното ядене. Може да се мисли за много причини. Понякога киселините, проблеми с преглъщането може да са признак на рак в хранопровода, стомаха или в гърлото. Освен това постоянните киселини без подходящо лечение може да повишат риска от рак. За по-сигурно посетете лекаря.

8. Постоянна кашлица или пресипнал глас

Ако кашлицата се задържи повече от три-четири седмици, трябва да се изследвате за точната причина. Все едно дали сте пушач или не, зад кашлицата може да се крие в най-лошия случай рак на белите дробове. Повод да се иде на лекар са също хронично пресипнал глас, задух, недостиг на въздух или кървави храчки.

9. Промени в изпражненията

Обезпокоителен е упоритият запек, който от време навреме преминава в разстройство. Тревожно е и ако формата на изпражненията става все по-тънка, като молив. Подобни оплаквания може да имат различни причини – болести на стомашно-чревния тракт или хранителни непоносимости.

Лошото е, че и ракът на дебелото черво понякога се проявява с тези симптоми. Особено внимателни трябва да сте, ако забележите кръв в изпражненията. Тя може да е от хемороиди или леко разкъсване на ануса, но може да е и с друга, по-тежка причина. За всеки случай е добре да се консултирате с гастроентеролог.

10. Проблеми с уринирането

Налага ви се все по-често да уринирате, струята обаче е тънка. Като цяло количеството на урината е малко, а като свършите, имате чувството, че пикочният мехур не се е изпразнил. При мъжете това може да е заради простатата. Често с възрастта тя се уголемява доброкачествено. Трябва обаче да се изключи съмнението за рак на жлезата. Друг предупредителен знак е кръв в урината – може да е заради тумор в пикочния мехур.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -