Няколко причини да ядем редовно лук

PRINT

Лукът съдържа богати на сяра съединения, които са отговорни за неговата остра миризма и за много от неговите положителни за здравето въздействия. Ползите са на първо място за сърдечно болните. Серните съединения, открити в лука, работят в полза на противосъсирващите елементи в кръвта, предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби.

Има и доказателства, че серните съединения в лука понижават нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, подобряват функцията на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки. Консумацията му може до известна степен да предотврати настъпването на инфаркт. Съдържащите се в него флавоноиди също работят в полза на тези заключения на учените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Преяждането крие риск от възпаление в стомаха
Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб
Лукът действа подмладяващо

Има ползи за костите и съединителната тъкан. Изследвания върху хора показали, че лукът може да помогне за увеличаване на костната плътност, затова е особено полезен за за жените в менопауза, при които започва разграждане на костната тъкан. Налице са научни доказателства, че всекидневната консумация на лютивия зеленчук намалява риска от фрактура на бедрената кост при жени в менопауза. В проучването на костната плътност при по-възрастни жени се установило, че ако те хапват рядко лук – например веднъж месечно или дори по-малко, не се регистрира положителен ефект от полезните вещества в него.

Само всекидневната консумация на лук носи реални ползи за костната плътност. Високото съдържание на сяра в него пък подпомага работата на съединителната тъкан. Много от нейните компоненти се нуждаят от сярата за формирането си.

Източник: Fitnea.com

[Общо: 11    Средно: 2.5/5]
Няколко причини да ядем редовно лук беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *