Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб

PRINT
чесън

Ако човек яде чесън два пъти седмично, намалява почти наполовина (с 44%) риска от рак на белите дробове, установиха китайски учени, цитирани от The Daily Mail. Условието е той да е пресен. Засега не е ясно дали термично обработения чесън има същият ефект. В предишни изследвания беше показано, че ключова съставка на чесъна – алицин – изчезва при готвене, мелене или превръщането на скилидките в прах.

Съединението потиска възпалението и действа като антиоксидант – намалява степента на увреждане на свободните радикали. Ето защо, чесънът се счита за отлично средство при настинки, срещу болнични суперинфекции и дори малария.

Пушенето причинява поне 80% от всички случаи на карцинома на белия дроб. Процентът на преживяемост е много нисък – едва един на всеки десет пациенти живее по-дълго от 5 г. след поставянето на тази диагноза. Чесънът помага дори на пушачите – при тях рискът намалява с 30%. В Университета на Южна Австралия пък установиха друго полезно свойство на чесъна – оказа се, че той намалява риска от рак на дебелото черво с почти една трета.

Последното проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в провинция Дзянсу категорично разкри ползата от чесъна, като е сравнено влиянието му при 1424 пациенти с рак на белия дроб и 4500 здрави хора. Учените смятат че той може да работи като профилактичен метод срещу рак на белите дробове.

Свързани теми: Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Лукът действа подмладяващо

Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

Чесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *