четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Вещество в чесъна е 100 пъти по-мощно от два популярни антибиотика, които се дават при хранително отравяне, откриха учени. Съставката диалил сулфид в скилидките успяла да разруши биофилма, който виновни за стомашните проблеми микроорганизми използват, за да се предпазят от унищожение. Съставката на чесъна не само действала по-мощно от антибиотиците еритромицин и ципрофлаксин, но освен това се справяла за по-кратко време.

Чесънът се справя с опасната бактерия камбилобактер

Изводите си учените са публикували в специализираното „Списание за антимикробна химиотерапия“ (Journal of Antimicrobial Chemotherapy). Те могат да улеснят разработването на нови препарати, които ще предотвратят заразяването на сурови и преработени меса, както и на повърхности, използвани за преработване на продукти, с кампилобактер – бактерия, която причинява тежко хранително отравяне.

Откритието ни е вълнуващо, защото това е най-често срещаният причинител на заболявания, причинени от храна в САЩ, а вероятно и в целия свят, коментира д-р Майкъл Конкъл от Вашингтонския държавен университет. Симптомите включват диария, крампи, висока температура и болки в стомаха. Бактерията освен това причинява почти една трета от рядко разстройство с парализиране, известно като синдрома на Джилиан Бар.

Повечето инфекции с кампилобактер са причинени от яденето на сурово или недоварено пилешко месо или продукти, замърсени от нечисти повърхности или инструменти. Заболяването понякога причинява и смърт – например в Англия и Уелс за 2009 г. са починали 88 души.

Свързани теми: Лукът действа подмладяващо

Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

СНИМКА: SXC

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -