Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

PRINT
чесън

Вещество в чесъна е 100 пъти по-мощно от два популярни антибиотика, които се дават при хранително отравяне, откриха учени. Съставката диалил сулфид в скилидките успяла да разруши биофилма, който виновни за стомашните проблеми микроорганизми използват, за да се предпазят от унищожение. Съставката на чесъна не само действала по-мощно от антибиотиците еритромицин и ципрофлаксин, но освен това се справяла за по-кратко време.

Чесънът се справя с опасната бактерия камбилобактер

Изводите си учените са публикували в специализираното „Списание за антимикробна химиотерапия“ (Journal of Antimicrobial Chemotherapy). Те могат да улеснят разработването на нови препарати, които ще предотвратят заразяването на сурови и преработени меса, както и на повърхности, използвани за преработване на продукти, с кампилобактер – бактерия, която причинява тежко хранително отравяне.

Откритието ни е вълнуващо, защото това е най-често срещаният причинител на заболявания, причинени от храна в САЩ, а вероятно и в целия свят, коментира д-р Майкъл Конкъл от Вашингтонския държавен университет. Симптомите включват диария, крампи, висока температура и болки в стомаха. Бактерията освен това причинява почти една трета от рядко разстройство с парализиране, известно като синдрома на Джилиан Бар.

Повечето инфекции с кампилобактер са причинени от яденето на сурово или недоварено пилешко месо или продукти, замърсени от нечисти повърхности или инструменти. Заболяването понякога причинява и смърт – например в Англия и Уелс за 2009 г. са починали 88 души.

Свързани теми: Лукът действа подмладяващо

Сланина за зъбобол и лук за синини в руската народна медицина

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *