вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са последиците от обгазяване с амоняк?

Какви са последиците от обгазяване с амоняк?

Амонякът е течност, която се изпарява и отнема температура. Затова се ползва в хладилните инсталации. Когато се вдиша, първоначално човек получава дразнеща кашлица, започва да киха, чувства болки зад гръдната кост, очите му сълзят, има усещане за стягане в гърлото.

Това обясниха лекари от клиниката по токсикология в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив след инцидента в Захарна фабрика, при който теч на амоняк обгази комбината вчера, а 50-годишна жена бе настанена в лечебното заведение. Медиците уточниха, че жената има астма и се разтревожила да не получи пристъп. След консултацията обаче тя е била изписана и изпратена за домашно лечение.

Токсиколози обясниха, че амонякът нанася тежки поражения, ако в организма попаднат големи количества от него, защото влиза в съединение с течните съставки на лигавицата и на дихателните пътища, така се превръща в амонячна основа, която причинява изгаряния във фарингса, устата, хранопровода, стомаха.

Тогава е много опасен, защото след период на мнимо благополучие пострадалите получават тежък задух, спазъм на бронхите, кашлица. Ако потърсят медицинска помощ веднага, пациентите могат да се възстановят за 2-3 дни. В противен случай се стига до необратими нарушения от изгарянията, възможно е да се получи запушване на белия дроб и оток, от който да загинат.

След обгазяване с амоняк потърпевшите трябва веднага да бъдат изведени на чист въздух. Дрехите трябва да се свалят, очите да се промият с физиологичен серум или вода. Добре е във въздуха да се напръска с вода, която влиза в контакт с амоняка и намалява вредното му действие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -