сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниGoogle с нова услуга - сравнява хранителната стойност на продукти

Google с нова услуга – сравнява хранителната стойност на продукти

Google стартира нова услуга, която позволява на потребителя да сравнява различни храни според техния състав. Сравнението е представена под формата на обобщени таблици, пише в. „Дейли мейл“. Оценката може да се прави дори според метода за готвене на продукта или големината на порцията.

Например, ако напишем ‘sweet potato vs mashed potato’ (сладки картофи срещу пюре от картофи), ще установим, че първото съдържа 4,2 г захар на 100 г продукт, а в пюрето има 0,5 г захар.  Затова пък пюрето превъзхожда картофа по съдържанието на калий, калций и витамин А. Виждат се и калориите. Можете да промените размера на порциите, метода на готвене и други детайли, като ще получите сведения как те се отразяват на състава на храните. Ако изберете „пюре, приготвено с мляко и маргарин“, съдържанието на мазнини се увеличава до 4,7 грама, а при „пюре с масло“ мазнините са 5 грама. Може да се сравняват и продукти от различни групи – например бекон с грозде.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Калориите от въглехидрати по-опасни от другите
След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините
70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло

Данните за новата услуга са предоставени от Министерството на земеделието в САЩ. Идеята за създаването на такава търсачката се зародила след анализ на най-търсените думи и изрази, свързани с храненето. Оказало се, че хората често искат да знаят повече за състава на продукта. В интернет обаче, както и на опаковките на самите продукти често може да се намери противоречива информация. Новият инструмент на Google е достъпен, след като в полето за търсене се Услугата се активира, когато човек пише своята комбинация в главното поле за търсене. Данните все още не са напълно коректни, най-вече за някои по-особени търсения.

За българските потребители инструментът има друг недостатък – работи само на английски език  (посочвате езика в езиковите настройки), освен това двата продукта трябва да са оградени с кавички, а между тях се пише vs, което е съкратено изписване на думата „срещу“.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -