След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините

PRINT

След 40 г., през които лекарите заклеймяваха наситените мазнини, водещ британски експерт излезе с твърдението, че мазните храни са здравословен начин за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Дейли експрес“. Кардиологът д-р Асийм Малхотра от университетската болница „Кройдън“ в Лондон смята, че манията по нискомаслените диети парадоксално е повишила риска от болести на сърцето.

Истинските храни – масло, мляко, сирене, са полезни въпреки мазнините

Към спорния му призив се присъединяват и други експерти, които определят 40-годишната препоръка за ограничаване на наситените мазнини като „най-голямата медицинска грешка в нашето съвремие“. Специалистите твърдят, че препоръката излага милиони хора на риск от проблеми със сърцето и води до свръхупотреба на понижаващите холестерола статини, провъзгласени за хапчета-чудо.

Хората могат ефективно да се предпазят от сърдечносъдови проблеми, консумирайки истински хранителни продукти като масло, мляко и сирене, и възприемайки средиземноморския начин нахранене, изобилстващ от плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести продукти, зехтин и риба, смятат експерти.

Масло или маргарин – кое е по-полезно за сърцето

Пропорциите на липидите в кръвта са по-важни

Д-р Малхотра критикува рутинното предписване на статини и отстоява позицията си, че изобилието от наситени мазнини в храната е тройно по-ефикасно за намаляване на холестерола. В публикацията си в „Бритиш медикъл джърнъл“ експертът пише, че прекомерната загриженост на хората за нивата на общия холестерол отклонява вниманието им от опасните рискове на състояние, известно като атерогенна дислипидемия, което се характеризира с неблагоприятни пропорции на мазнините в кръвта.

Експертът припомня, че наситените мазнини се представят като „демони“ от 70-те години на миналия век, когато знаково проучване открива връзка между коронарните болести на сърцето и общия холестерол, кореспондиращ с процента на калориите от наситени мазнини.
„Взаимната зависимост обаче не е причина. Въпреки това ни бе препоръчано да ограничим приема на мазнини до 30% от общата енергия и да сведем наситените мазнини до 10%“, казва д-р Малхотра.

Нормалните стойности на холестерола при мъжете и жените се различават драстично

Нискомаслената диета води до инсулинова резистентност?

Скорошните изследвания обаче не подкрепят откритата зависимост между наситените мазнини и риска от сърдечносъдови болести и дори установяват, че този вид мазнини в действителност имат защитен ефект. Наскоро публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация изследване разкрива, че нискомаслената диета води до най-сериозен спад в енергийното разпределение и е свързана с повишена инсулинова резистентност – предвестник на диабета, в сравнение с нисковъглехидратната диета и диетата с нисък гликемичен индекс.

Д-р Малхотра дава за пример САЩ, където процентите на затлъстяване се увеличават шеметно, въпреки че набавянето на калории от мазнини е сведено от 40% на 30% през последните 30 г. Една от причините е, че хранителната индустрия „компенсира“ наситените мазнини, заменяйки ги с добавена захар. Милиони британци от друга страна приемат статини, но въпреки това не се наблюдава съществена промяна в тенденциите при сърдечносъдовите заболявания.

Захарта и бялото брашно са по-опасни

В подкрепа на д-р Асийм Малхотра се изказват и други експерти. Сред тях е Тимъти Ноукс от университета на Кейптаун, който споделя: „След преглед на всички научни доказателства, стигнах до едно заключение – не предписвайте статини на обичните си хора“. Професор Дейвид Хаслам, президент на Националния форум за борба със затлъстяването, на свой ред казва: „Приема се, че повишените мазнини в кръвта са резултат от голямото количество наситени мазнини в храната. Съвременните проучвания обаче показват, че действителните виновници са рафинираните въглехидрати и в частност добавената захар“.

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 3    Средно: 3/5]
След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *