Реклама
Начало Хранене След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините

След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините

0
Реклама

След 40 г., през които лекарите заклеймяваха наситените мазнини, водещ британски експерт излезе с твърдението, че мазните храни са здравословен начин за предпазване от сърдечносъдови заболявания, пише в. „Дейли експрес“. Кардиологът д-р Асийм Малхотра от университетската болница „Кройдън“ в Лондон смята, че манията по нискомаслените диети парадоксално е повишила риска от болести на сърцето.

Истинските храни – масло, мляко, сирене, са полезни въпреки мазнините

Към спорния му призив се присъединяват и други експерти, които определят 40-годишната препоръка за ограничаване на наситените мазнини като „най-голямата медицинска грешка в нашето съвремие“. Специалистите твърдят, че препоръката излага милиони хора на риск от проблеми със сърцето и води до свръхупотреба на понижаващите холестерола статини, провъзгласени за хапчета-чудо.

Хората могат ефективно да се предпазят от сърдечносъдови проблеми, консумирайки истински хранителни продукти като масло, мляко и сирене, и възприемайки средиземноморския начин нахранене, изобилстващ от плодове, зеленчуци, варива, пълнозърнести продукти, зехтин и риба, смятат експерти.

Реклама

Масло или маргарин – кое е по-полезно за сърцето

Пропорциите на липидите в кръвта са по-важни

Д-р Малхотра критикува рутинното предписване на статини и отстоява позицията си, че изобилието от наситени мазнини в храната е тройно по-ефикасно за намаляване на холестерола. В публикацията си в „Бритиш медикъл джърнъл“ експертът пише, че прекомерната загриженост на хората за нивата на общия холестерол отклонява вниманието им от опасните рискове на състояние, известно като атерогенна дислипидемия, което се характеризира с неблагоприятни пропорции на мазнините в кръвта.

Експертът припомня, че наситените мазнини се представят като „демони“ от 70-те години на миналия век, когато знаково проучване открива връзка между коронарните болести на сърцето и общия холестерол, кореспондиращ с процента на калориите от наситени мазнини.
„Взаимната зависимост обаче не е причина. Въпреки това ни бе препоръчано да ограничим приема на мазнини до 30% от общата енергия и да сведем наситените мазнини до 10%“, казва д-р Малхотра.

Нормалните стойности на холестерола при мъжете и жените се различават драстично

Нискомаслената диета води до инсулинова резистентност?

Скорошните изследвания обаче не подкрепят откритата зависимост между наситените мазнини и риска от сърдечносъдови болести и дори установяват, че този вид мазнини в действителност имат защитен ефект. Наскоро публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация изследване разкрива, че нискомаслената диета води до най-сериозен спад в енергийното разпределение и е свързана с повишена инсулинова резистентност – предвестник на диабета, в сравнение с нисковъглехидратната диета и диетата с нисък гликемичен индекс.

Д-р Малхотра дава за пример САЩ, където процентите на затлъстяване се увеличават шеметно, въпреки че набавянето на калории от мазнини е сведено от 40% на 30% през последните 30 г. Една от причините е, че хранителната индустрия „компенсира“ наситените мазнини, заменяйки ги с добавена захар. Милиони британци от друга страна приемат статини, но въпреки това не се наблюдава съществена промяна в тенденциите при сърдечносъдовите заболявания.

Захарта и бялото брашно са по-опасни

В подкрепа на д-р Асийм Малхотра се изказват и други експерти. Сред тях е Тимъти Ноукс от университета на Кейптаун, който споделя: „След преглед на всички научни доказателства, стигнах до едно заключение – не предписвайте статини на обичните си хора“. Професор Дейвид Хаслам, президент на Националния форум за борба със затлъстяването, на свой ред казва: „Приема се, че повишените мазнини в кръвта са резултат от голямото количество наситени мазнини в храната. Съвременните проучвания обаче показват, че действителните виновници са рафинираните въглехидрати и в частност добавената захар“.

СНИМКА: АРХИВ

 

Реклама

Exit mobile version