Реклама
Начало Хранене Безглутенова диета при хашимото – има ли ползи

Безглутенова диета при хашимото – има ли ползи

0
болести на щитовидната жлеза ехография
Реклама

Възможно ли е безглутенова диета да помага на хора с тиреоидит на Хашимото? В интернет може да намерите доста съвети за спазване на някои крайни диети, но винаги трябва да имате едно наум, че зад тях може да се крие търговски интерес. Със сигурност трайното ограничаване на важни за тялото хранителни вещества в дългосрочен план (повече от 2-3 месеца) трябва добре да се обмисли. Иначе вместо ползи, може да се получи вреда.

Какво казват научните факти? Има редица проучвания, които изследват ефекта на безглутеновата диета върху хашимото. Някои от тях предполагат потенциална полза, други не са толкова убедителни.

Какво е глутен?

Глутенът е група протеини, открити в зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж. Състои се от два основни протеина: глиадин и глутенин. Тези протеини придават еластичност на тестото, позволявайки му да втаса и да запази формата си по време на печене. Глутенът обикновено се среща в много основни храни, включително хляб, тестени изделия, зърнени храни и печива.

Реклама

Глутенът играе решаваща роля в печенето, тъй като придава на тестото характерните за дъвчене и текстура. За някои хора обаче консумацията на глутен може да доведе до неблагоприятни последици за здравето.

Едно от най-известните състояния, свързани с непоносимостта към глутен, е цьолиакия, автоимунно разстройство, при което поглъщането на глутен води до увреждане на тънките черва. Хората с целиакия трябва стриктно да избягват глутена, за да предотвратят симптоми и дългосрочни усложнения.

Друго състояние, свързано с непоносимост към глутен, е чувствителността към глутен без цьолиакия (NCGS), при която хората изпитват стомашно-чревни симптоми, подобни на тези при цьолиакия, но без характерния имунен отговор и чревно увреждане.

Освен това някои хора избират да следват диета без глутен по причини, различни от медицинска необходимост, като възприемани ползи за здравето или лични предпочитания.

Проучвания, които показват ползи от безглутенова диета при хашимото

Изследване, публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, показва, че някои пациенти с Хашимото могат да получат подобрена функция на щитовидната жлеза и намалена автоимунна активност, когато минат на такава диета. Глутенът може да провокира или усили автоимунен отговор при хора със съответното генетично предразположение, както и да допринесе за възпалението на щитовидната жлеза.

Ключовата дума тук е „някои“. Не всички пациенти с хашимото непременно ще спечелят, ако минат на диета без глутен. Ефективността може да варира от човек на човек. Има и други проучвания, които не откриват положителен ефект от безглутеновата диета върху функцията на щитовидната жлеза.

Нека погледнем по-точно каква е връзката между глутена и щитовидната жлеза. Д-р Елена Кристофидес обяснява как процесът на смилане и усвояване на глутена може да предизвика автоимунни състояния при хора със съответното предразположение.

Когато се храните, тялото разпознава вида на храната, задействайки образуването на ензимите, необходими за нейното разграждане и усвояване. Разпознаването на глутена в червата задейства транскрипцията на ДНК, която произвежда ензимите за неговото усвояване. Тази ензимна транскрипция се намира до участък от ДНК, който отговаря за сигналите към макрофаги (имунни клетки, които могат да инициират възпаление).

Свръхконсумацията на глутен (тестени изделия) може да предизвика активиране на участъка от ДНК, отговорен за активирането на макрофагите при човек, който е генетично предразположен към автоимунни заболявания.

Важно е да се отбележи, че именно генетичното предразположение към автоимунно състояние може да предизвика тази реакция към храни, съдържащи глутен, епигенетична функция на „включване на превключвател“. Храните, съдържащи глутен, не са по своята същност нещо лошо. След като този ключ е включен за Хашимото, той не може да бъде изключен. Автоимунните състояния са хронични, но техните симптоми и тежест могат да бъдат управлявани с диета и начин на живот, смята д-р Елена Кристофидес.

Чувствителност към глутен без цьолиакия

Известно е, че в групата на пациентите с хашимото има доста хора с целиакия (цьолиакия). Съществува обаче и друго възпалително състояние, което се нарича чувствителност към глутен без целиакия (NCGS). Цьолиакията е автоимунно състояние, докато чувствителността към глутен без целиакия е хронично, функционално храносмилателно разстройство, предизвикано от консумацията на храни, съдържащи глутен. Д-р Кристофидес, обяснява как тези храни могат да предизвикат чревна дисбиоза и невровъзпаление при хора с наследствени маркери за автоимунитет.

Чревната дисбиоза описва дисбаланс в чревната микробиота (колекция от микроби, които живеят в стомашно-чревния тракт). Дисбалансът на тази микробиота може да играе роля при автоимунни състояния, диабет , затлъстяване, рак, сърдечно-съдови и нарушения на централната нервна система. Тъй като автоимунитетът на щитовидната жлеза има тенденция да бъде доминиращо автоимунно състояние, ние често виждаме автоимунитет първо като състояние на щитовидната жлеза.

Стомашно-чревният тракт работи като основен имунологичен орган и трябва да поддържа толерантност към хранителните антигени, като същевременно реагира на патогенни стимули. Както диетичните антигени, така и патогенните стимули могат да причинят възпаление . Балансираната чревна микробна среда е важна за борбата с това възпаление и поддържането на здравето и хомеостазата.

Спомняте ли си мястото за транскрипция на глутенов ензим, което се намира до мястото за транскрипция за макрофаги? Ако имате генетично предразположение към автоимунитет, прекалената консумация на храни с глутен може да предизвика имунен отговор, който да доведе до чревна дисбиоза.

Симптоми на чревна дисбиоза:

 • Мозъчна мъгла
 • Промени в настроението
 • Забавен мисловен процес
 • Нарушения на съня
 • Тревожност и депресия
 • Запек или диария
 • Болки в корема
 • Отклонения в работата на щитовидната жлеза
 • Висок холестерол
 • Нередовен цикъл
 • Високо кръвно налягане
 • Висока кръвна захар.

При автоимунно заболяване като тиреоидит на Хашимото , глутенът може да предизвика възпаление и да доведе до чревна дисбиоза. Премахването на глутена може да намали симптомите, но не само той е първоизточникът на тези проблеми. Има и други храни, подобрители в готовите продукти, които може да влияят на състоянието ви.

Причини за възпаление, свързани с храната:

 • Захар
 • Силно преработени храни
 • Изкуствени добавки като подобрители на вкуса и аромата, консерванти и др.

Захарта (има се предвид бялата рафинирана захар на първо място) е най-мощният фактор за възпаления. Тя може да влоши дисбаланса на чревната микробиота, защото е храна за лошите бактерии. За съжаление популярността на безглутеновата диета създаде цяла индустрия. Така безглутеновите продукти в супермаркетите, освен че са доста скъпи, са пълни със захар.

Важни са основните принципи на хранене, които следвате

Накратко – ако сте в период на активен автоимунен процес, борите се с високи стойности на антитела и на TSH, може да минете за няколко месеца на безглутенова диета. В период на ремисия обаче може да си позволите малко, но качествени тестени изделия. Пълнозърнестите продукти са важни източници на фибри, витамини и други много полезни вещества.

При хашимото е ключово важно да обръщате постоянно внимание на състоянието на червата си. Това става с включване на повече храни с противовъзпалително действие, на про- и пребиотици.

В периоди на активно възпаление на жлезата, може да избягвате изцяло глутен, захар, силно преработени храни и алкохол. Вземайте добавки с пробиотици и пребиотици, съветва д-р Кристофидес.

Хранителни източници на пробиотици:

 • Кисело мляко
 • Кефир
 • Комбуча
 • Кисело зеле
 • Кимчи
 • Квас

Пребиотиците са вид фибри, които хранят здравите бактерии в червата и могат да подобрят баланса на микробиотата.

Примери за хранителни източници на пребиотици:

 • Растителни храни като артишок, рукола, чесън, праз, аспержи и др.
 • Ечемик и овесени ядки;
 • Ленено семе.

Лекуването на червата е като да лекуване на травма или инфекция. След като вече не изпитвате симптоми на чревна дисбиоза, можете бавно да опитате да въведете отново по-малко ограничителна и по-балансирана диета.

Защо във Франция и Италия ядат много тесто и са здрави?

Има един въпрос, който много хора, обмислящи диета без глутен, си задават. Защо във Франция и Италия по принцип се яде много тесто, а хората са здрави и липсва манията по диетични продукти, характерна за САЩ? Различна ли е пшеницата там? Много хора съобщават за стомашен дистрес и симптоми, когато консумират тестени храни в Съединените щати и се чудят, че нищо им няма, когато ядат багети и кроасани в Европа.

В САЩ хората консумират много хляб, който е силно преработен и съдържа нездравословни добавки, казва д-р Кристофидес. В Европа хлябът е част от общото меню. Например, средиземноморската диета обикновено включва пресни зеленчуци, боб, леща, рибни меса и плодове. Повечето хляб в Европа е пресен и обикновено се купува от в самия ден на консумация.

Трябва ли да ядете глутен, ако имате автоимунен тиреоидит?

Здравето на червата е определящ фактор за цялостното ви здраве. Глутенът не заслужава лошата си слава, с която се сдоби в последните години. По-важното е пациентите с хашимото цялостно да преосмислят начина си на хранене, като изключат захарните изделия, готовите преработени храни и тези, които съдържат много изкуствени добавки. Парче сладкиш или бонбон от време на време не вредят, стига да не са в менюто ви по много и всеки ден.

За повечето хора, дори тези с чувствителност към глутена, една филийка пълнозърнест хляб е по-добър вариант от прекомерно преработената заместителна „храна“. Погрижете се за червата си и за себе си с разнообразни пресни храни и вероятно ще започнете да виждате и усещате разлика.

Какво е Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние, което е насочено към щитовидната жлеза и често води до хипотиреоидизъм (твърде малко тиреоиден хормон). Широката природа и индивидуалността на симптомите на автоимунния тиреоидит може да направи разстройството трудно за лечение и разбиране. Често хората с Хашимото са оставени да изследват промени в начина си на живот, като диети без глутен , надявайки се да облекчат трудни и разрушителни симптоми като:

 • Умора и мудност
 • Повишена чувствителност към студ
 • Запек
 • Необяснимо наддаване на тегло
 • Мускулни болки, чувствителност и скованост
 • Болки в ставите и скованост
 • Мускулна слабост
 • Прекомерно или продължително менструално кървене
 • Депресия
 • Пропуски в паметта

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version