Реклама
Начало Любопитно 5 трика срещу подуването на корема

5 трика срещу подуването на корема

0
киселини парене болки в стомаха
Реклама

Подуването на корема е неприятно, още повече когато се случи в напрегнатото всекидневие. То е свързано с проблемно храносмилане, което понякога води и до болки в стомаха. Основната причина е, че в менюто не присъстват достатъчно баластни вещества (фибри). Такива храни изискват по-продължително дъвчене въз основа на самата си структура. По този начин се отделя повече слюнка и се облекчава процеса на храносмилане. Освен това баластните вещества набъбват в червата и допринасят за по-доброто придвижване на храната там. Така тя се преработва по-лесно. Фибрите освен това са като четка за червата – успяват да се свържат с токсини и отпадъчни продукти при обмяната на веществата. Така помагат на организма за собственото му пречистване.

Първо правило: Храна с повече фибри!

Диетолозите в Европа препоръчват на всеки възрастен да приема около 30 грама фибри дневно. Те може да се открият в пълнозърнестите продукти, ядките, варивата, зеленчуците, лененото семе и плодовете, влючително сухите. Ако стомахът ви не е привикнал към баластните вещества, въвеждайте ги постепенно. Иначе бързите промени може да доведат до болезнено подуване на корема и газове.

Хората, които са склонни към запек, трябва да ограничат тези храни:

  • Мазно месо
  • Бързи закуски
  • Бял хляб
  • Сладкиши
  • Шоколад

След ядене се разходете

Реклама

Движението след хранене подобрява кръвоснабдяването и подпомага преработването на храната в стомашно-чревния тракт. То не бива да е много интензивно – някакъв спорт например. Тогава много кръв отива към мускулите, като се отклонява и тази, която е необходима за храносмилането.  Подходяща е разходка с умерено темпо. Тя ще събуди кръвообращението и ще стимулира разграждането на храната. На много хора им се доспива след по-обилно хапване. Дрямката обаче може да провокира киселини и да забави обработката на храната.

Кои храни причиняват газове и кои ни пазят

Пийте достатъчно течности

Стомахът и червата се нуждаят от достатъчно течности, за да работят добре. Препоръчват се 2-3 л дневно, най-добре вода или неподсладен чай. Течностите са важни и за да могат баластните вещества да поемат вода и да набъбнат в червата.

Ментовият чай е балсам за стомаха

Ако водата не ви е достатъчно „вкусна“, пробвайте ментов чай. Той мощно подпомага храносмилането. Действа срещу колики, а етеричните масла в ментовото масло активират мускулите на стомаха. Това подобрява храносмилането и го ускорява.

Кардамонът успокоява газовете и улеснява храносмилането

Релаксирайте за добро храносмилане

За гладкото протичане на самото храносмилане е необходимо редовно да си почивате. Стомахът и червата са много чувствителни към стреса. Психическото напрежение може сериозно да ги уязви. Гледайте да осигурите на тялото си необходимата почивка, да спите достатъчно и да предвидите колкото време е необходимо за спокойно хапване.

Източник: Freundin.de

Реклама

Exit mobile version