Реклама
Начало Хранене Как се открива и лекува глутенова непоносимост

Как се открива и лекува глутенова непоносимост

0
Реклама

Глутеновата непоносимост е диагноза, която много хора напоследък си поставят сами, като решават да спазват строго ограничителна диета. Общата представа за този хранителен режим е да не се ядат хляб и хлебни изделия. Всъщност проблемите с глутена се делят на три основни групи, пояснява алергологът д-р Марияна Мандажиева от МЦ „Искър“ (адрес София, ул. Искър 22). Записването става на тел. 0877589040. 

Глутенът някаква вредна съставка в храните ли е?

Глутенът е всъщност е понятие, което се отнася до група протеини в пшеница, лимец, ръж, овес, ечемик, кускус, булгур. Има го не само в хлебните изделия, но и в бирата, чипса, някои шоколади и др. Слагат го като стабилизатор в някои сосове. При замесване на тестото глутенът в брашното се свързва с водата, като му придава еластичност. Глиадин и глутеин са двата основни глутенови протеина.

Реклама

5 важни неща, които не знаете за глутена

Цьолиакията е най-тежката форма на проблеми с глутена

Най-тежката от диагнозите, свързани с глутена, е цьолиакията. Тя представлява автоимунно заболяване, което се развива у генетично предразположени хора при консумация на хранителни изделия, съдържащи пшеница, ръж и ечемик. Средната честота на цьолиакията е не повече от 1%.  Подозрението за това заболяване възниква, ако човекът се оплаква от следните симптоми:

 • диария;
 • подуване на корема;
 • запек;
 • загуба на тегло/отслабване;
 • анемия;
 • ниски стойности на желязо;
 • ниски стойности на витамин Д и витамин В12 в кръвта.

Лекарят ще насочи пациента за лабораторно изследване. Има методи за установяване на диагнозата – чрез изследване на специфични антитела в кръвта (IgA), и хистологични изследвания (биопсия от лигавицата на тънките черва). Не спазвайте диета, ако предстои да ходите на лекар за поставяне на диагнозата! Изследванията са достоверни, когато  най-малко един месец назад човекът се е хранил с продукти, които съдържат глутен. Това означава, че е консумирал хляб и други изделия от пшеница, ръж и ечемик. 

Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите!

Кои боледуват най-често от цьолиакия?

Най-често се засягат децата от 8 до 12 месечна възраст и възрастните от 40 до 60 години. Въпреки истерията да се спазва безглутенова диета, все още има възрастни с цьолиакия, на които не е поставена диагнозата. Единственото и задължително лечение е отстраняване на глутена, който се съдържа в продукти от пшеница, ръж и ечемик. 

Какво е алергия към пшеница

пълнозърнест хлябПод понятието “алергия към глутен” ширещо се в обществото,  трябва да се има предвид диагнозата алергия към пшеница. Това е алергична (неавтоимунна) реакция, при която В-лимфоцитите в организма произвеждат IgE-aнтитела, а те атакуват белтъци в пшеницата, различни от глутена, най-често глиадини. Реакцията протича много бързо в рамките на минути до един час със симптоми, напълно различни от тези при цьолиакията:

 • сърбеж;
 • оток на устните и езика;
 • гадене;
 • болка в корема;
 • обриви;
 • затруднено дишане;
 • анафилаксия. 

Животозастрашаващи състояния като анафилактичен шок, за радост се наблюдават рядко при хора с алергия към пшеница. Това се случва понякога при тежко физическо натоварване в рамките на 2 часа след консумация на пшеница. Алергията към пшеница се доказва с извършване на кожно алергични тестове с пшеница или кръвен тест (изследване на специфични IgE- антитела към пшеницата в серума). Хората с алергия към пшеница, понасят добре глутена в други храни като ръж, oвес и ечемик. Лечението на алергия към пшеница е отстраняване на пшеницата във всичките и форми от диетата.

По какво се различава хранителна алергия от хранителна непоносимост?

Неалергична, неавтоимунна чувствителност към глутен – какво е това?

Последните 10 години се появи нова противоречива и недобре дефинирана диагноза: неалергична неавтоимунна чувствителност към глутен (Nonceliac gluten sensitivity), когато е отхвърлена категорично диагнозата цьолиакия. Няма тестове и биомаркери до момента за доказване на диагнозата. Неавтоимунната, неалергична непоносимост към глутен е противоречива диагноза, при която изключването на глутена от диетата може да подобри най-разнообразни симптоми като:

 • главоболие;
 • болки в корема;
 • болки по мускулите и ставите;
 • болести на поведението;
 • автоимунни състояния като например заболявания на щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото). 

Съществуват някои общи черти между синдрома на раздразненотo черво (IBS) и неавтоимунната неалергична чувствителност към глутен (NCGS), а спазването на безглутенова диета значително подобрява състоянието при част от пациентите.  

Неавтоимунната неалергична чувствителност към глутен и ползата от спазването на безглутенова диета се радва на изключително голямо внимание в обществото и медиите. Това води до рязък скок в продажбите на безглутенови храни. Само за периода от 2010 г. до 2015 г. консумацията на изделия без глутен се е увеличила три пъти. Спазването на дългосрочна безглутенова диета обаче крие риск от недостатъчно снабдяване на организма с калций и желязо. В резултат намалява до 47% нормалната чревна микрофлора, така наречения чревен микробиом, който е отговорен за развитието на алергични, злокачествени и автоимунни заболявания.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version