Реклама
Начало Хранене Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите!

Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите!

0
пълнозърнест хляб
Реклама

Напоследък стана особено модно хора без здравословни причини да се отказват от храни, които съдържат пшеница. Звезди като Майли Сайръс, Лейди Гага, Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу проповядват да се яде без пица, хляб и паста. Хвалят се, че с безглутеновата диета елиминират неприятни симптоми като умора, подуване на корема, косопад и нечиста кожа.

С безглутенова диета не се отслабва

Тази диета ще изтъни портфейла ви, но не и фигурата, твърдят в научен доклад експерти от университета Уоруик, цитирани от в. „Дейли мейл“. Текстът ще бъде публикуван този месец, след като проучване установи, че 32% от британците са луднали по модните безглутенови диети. В същото време обаче те изобщо не са наясно какво точно е глутен. Това е протеин, който се съдържа естествено в житните растения. 42% от хората обаче смятат, че веществото е изкуствено създадено от човека, и признават, че не разбират какви научни идеи се крият зад безглутеновите диети.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вреден ли е глутенът в пшеницата за здрави хора? 
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване
Овесените ядки – ценна храна за всеки ден 

В доклада си учените от Университета Уоруик оспорват да има каквито и да е обективни доказателства зад идеите на популярните безглутенови диети. Научните факти за много от популярните диети без брашно са почти никакви, казва д-р Робърт Лилиуайт, старши изследовател в Уоруик. Той подозира, че зад това се крият по-скоро търговски съображения – на пазара вече се предлагат доста храни, които се рекламират като безглутенови и струват много повече от обикновените продукти. Фактически от такива храни се нуждаят хора с доказани здравословни проблеми и непоносимост към глутен. Това са едва около 1% от населението.

Реклама

Доброволният отказ от хляб е една от причините 90% от британците да приемат по-малко от препоръчваните 30 г фибри дневно, поясняват учените. Фибрите обаче са важни, защото пазят организма от сърдечносъдови заболявания, напълняване и дори от тумори, подобряват храносмилането. Проучването разкрива сериозното недоразумение, което се насажда в съзнанието на хората по отношение на пълнозърнестите продукти, заявяват лекари, цитирани от „Дейли мейл“. В тях се съдържат освен фибри, също и много микронутриенти – витамини, минерали. Безглутеновите продукти може да съдържат повече изкуствени добавки, наситени мазнини и захар, отколкото от заклеймявания обикновен хляб, посочват още лекарите.

Какво представлява глутенът?

Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеницата, но също и в ръжта, ечемика, и в по-малка степен в овеса. Неговата роля е да подхранва кълновете, докато поникнат. Той придава еластичност на тестото, затова тестото от пшеница е по-лесно за дъвчене. Глутенът не е непременно нещо лошо. Само някои хора страдат от различни степени на глутенова непоносимост, например цьолиакия. От нея страдат 1% от хората. Имунната реакция на организма им е неадекватна, а човекът не може да го разгражда по време на храносмилането.

Освен в пшеницата, глутенът се открива в бирата, тестените изделия, включително сладкиши. Има го в зърнените храни, чипса, крутоните, бисквитите и преработените меса. Малки количества се откриват в салатни сосове, соев сос и готовите супи.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version