Реклама
Начало Хранене 5 важни неща, които не знаете за глутена

5 важни неща, които не знаете за глутена

0
пълнозърнест хляб
Реклама

Глутенът е сборно понятие за група протеини в някои житни култури (пшеница, ръж, ечемик), които придават лепливия вид на тестото.Той е нишесте, което се състои от различни фракции. Най-известните са глиадин, глутенин. Напоследък на мода са диети без глутен, за които се твърди, че носят ползи за здравето и че с тях може лесно да се свалят килограми. Тази тенденция се подклажда и от търговците, които съзряха в това нова пазарна ниша и започнаха да бълват безглутенови храни. Всъщност от непоносимост към глутена страдат не повече от 1% от хората. Болестта се нарича цьолиакия. Има и по-леки степени на непоносимост към глутен (глутенова ентеропатия). Диагнозата се поставя с помощта на лабораторни изследвания или биопсия на тънките черва.

Ако и вие сте на диета без глутен или било заради цьолиакия или защото смятате, че вероятно сте чувствителни към този протеин, ето пет неща, които трябва да знаете.

Глутенът може би не е единственият виновник за цьолиакия

Цьолиакия е заболяване, което засяга тънките черва. При тези пациенти консумацията на житни култури предизвиква бурни симптоми като подуване на корема, газове, разстройство или упорит запек. За основен виновник сега се смята глутенът. Едно скорошно проучване на Колумбийския университет обаче излиза със заключения, че има и други протеини освен глутена, които вероятно са причина за здравословните проблеми при хора с цьолиакия. Глутенът е основният вид протеин в пшеницата. Вече има обаче все повече проучвания, които навеждат на мисълта, че имунната реакция при много от пациентите с цьолиакия може да е към пет групи протеини, които нямат нищо общо с  глутена. Много е вероятно в близко време разбирането на заболяването цьолиакия да се промени.

Въведена е стандартизация за безглутеновите етикети

Реклама

Безглутенов не значи напълно без глутен! До неотдавна не беше регламентирано какво означава терминът „без глутен“, изписан в етикетите на храните. От август 2016 г. обаче Агенцията по храните и лекарствата в САЩ разпореди производителите да използват това понятие само за продукти, съдържащи по-малко от 20 части глутен на един милион. Тази установена граница се използва също за Канада и Европа.

С други думи, въпреки че вече има стандартизация за безглутеновите храти, това не означава, че те са на 100% без глутен. Обяснението е свързано с наличните тестове – дори най-чувствителнияте могат да засекат до 3 части глутен на един милион. Освен това клинични проучвания са установили, че постигането на абсолютната нула не е необходимо, за да се предотвратят симптомите при хора с цьолиакия. Има хора, които имат реакция дори при консумация на храни с етикет „без глутен“. Може да е свързано с това, колко те са изяли изобщо, както и с вида на тяхната чувствителност. Ако държите да избягвате напълно глутена и други източници на нишесте, избирайте само храни, които естествено не съдържат глутен като плодове, картофи, тиква и кореноплодни зеленчуци.

Безглутеновото бързо хранене може да не е безопасно за хора с цьолиакия

Някои вериги за бързо хранене вече предлагат храни с безглутеново тесто. Те обаче се приготвят в същата кухня като тези с глутена. Затова съществува риск от „замърсяване“. Според експертите бързите безглутенови закуски не са подходящи за хората, които избягват глутена заради заболяване.

Безглутеновите храни „боклуци“ са навсякъде

Безглутеновото меню се превръща донякъде в синоним на здравословно хранене. На всички обаче трябва да е ясно, че има десетки нездравословни храни без глутен. В супермаркетите има много продукти, маркирани като безглутенови като бисквити, сладкиши, пици, сирене, сладоледи, сандвичи, чипс и бира. Някои от тези храни са спасение за хората с цьолиакия. Най-накрая те могат да си позволят някои глезотии, които преди това трябвало да избягват. Тези храни обаче със сигурност не могат да се приемат като основата на едно богато на хранителни вещества, здравословно меню. А много хора наивно вярват, че самото отказване от глутена е някакво магическо решение, с което ще отслабнат.

Разработват се сензори за откриване на вещества в хранителните стоки

Цьолиакия и чувствителността към глутена са нещо различно от хранителните алергии. Сега нова технология за тестване на храни за алергени ще може да открива и глутен. От компанията TechCrunch съобщават, че устройството с портативен датчик 6SensorLabs ще струва  150 долара и при докосване до храната, ще показва наличието на някои рискови съставки.

Източник: huffingtonpost.com

Реклама

Exit mobile version