Реклама
Начало Заболявания и лечение Бактериалната вагиноза e риск за нормалната бременност

Бактериалната вагиноза e риск за нормалната бременност

0
Реклама

Бактериалната вагиноза при бременност може е заплаха за здравето както на бъдещата майка, така и на плода. Напълно е възможно тя да доведе до преждевременно раждане, да стане причина за появата на инфекция. Още при първите обезпокоителни признаци – парене, необичайно белезникаво течение с подобна на риба миризма или лека болка в долната част на корема, трябва да се потърси лекар за навременна диагностика и лечение. Това пояснява акушер-гинекологът д-р Мариета Сирманова в профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Патогенните бактерии вземат превес

д-р Мариета СирмановаПри бактериална вагиноза настъпва промяна в естествената вагинална флора. Полезните лактобактерии намаляват значително. Вместо тях започват да се размножават някои патогенни бактерии  като Gardnerella vaginalis, Bacteroides, Prevotella, Peptostreptococcus и микоплазми, които постепенно вземат превес.

Погрешно се смята, че става дума за инфекция, предавана по полов път. Микробите, които отключват бактериалната вагиноза се срещат не само при здрави жени, но и при млади момичета, които не водят сексуален живот. При бременните настъпват хормонални и други промени в организма, които са естествени за този период, но те създават благоприятна среда за размножаването на микробите във влагалището. Данните сочат, че бактериалната вагиноза преобладава при жени с полово-преносими инфекции и при бременните.

Дискомфорт и парене – симптоми за бактериалната вагиноза

Реклама

Белезникав или бял секрет от влагалището с неприятна миризма е основен симптом. С времето цветът може да добие жълто-зелен оттенък, да стане по-гъст, лепкав или пенест. Пациентките се оплакват още от дискомфорт, парене и сърбеж. Тези симптоми са по-осезаеми непосредствено след менструация и сексуален контакт.

Бактериалната вагиноза по принцип е инфекция,  е ограничена във влагалището. В по-редки случаи има вероятност да премине към матката и маточните тръби. Именно затова се препоръчва изследване на влагалищен секрет по микробиологични показатели, когато жената планира да си сложи вътрематочна спирала, ако предстои аборт или друга оперативна гинекологична интервенция. Ако се установи, че има бактериална инфекция, свързана с вагиноза, тя трябва своевременно да се лекува, особено по време на бременност. Пренебрегването на тревожните признаци може да задълбочи възпалението в областта на таза. Оттам има риск и от стерилитет.

Интимните душове променят естествения баланс на бактерии във влагалището

Средата във влагалището има специфичен нормален баланс. Ако той се наруши, всяка жена е изправена пред риска от бактериална вагиноза. Точната причина за нейната поява не е известна. Известни са обаче някои фактори, които нарушават баланса на влагалището. Жените трябва да внимават с ползването на тампони, както и с вагиналните душове, които се използват за хигиена. Вътрематочната спирала като контрацептивен метод също може да породи риск. Опасности идват и по линия на полово-предаваните инфекции (гонорея, хламидия, уреаплазма, микоплазма). Тютюнопушенето също променя микроциркулацията.

Какво е необходимо за правилната диагноза

 1. pH>4.5;
  2. (+) амино тест – при накапване на разтвор на KOH (калиева основа) към вагинален секрет се отделя миризма на риба;
  3. плътна, хомогенна секреция по стените на влагалището. Под нея лигавицата е леко зачервена;
  4. „clue” cells – това са епителни клетки, по които полепват анаеробни микроорганизми;
 2. дефицит на полезната бактерия Lactobacillus.

Лечението е специфично

Независимо какво лечение се назначава при бактериална вагиноза като ендогенна инфекция, паралелно с това се търсят и отстраняват причините, свързани с развитието й. Metronidazole е терапевтично вещество, на което причинителите реагират. Добър ефект се постига и със свещички с лактобацили. За разлика от полово предаваните инфекции, тук не е необходимо лечение на сексуалния партньор, освен при рецидивиращите форми.

Как да се предпазим от бактериална вагиноза при бременност:

 • Добре е да се носи бельо от естествени материи (памук), „прашките“ са табу;
 • Честата употреба на тампони също е благоприятна за развитието на инфекции. Дамските превръзки трябва да се сменят често. Причината е, че кръвта се окислява и е идеална среда, в която виреят условно-патогенни бактерии.
 • Половите контакти по време на менструация трябва да се избягват;
 • Внимавайте и  с ежедневните превръзки! Ползвайте ги само в последните дни на менструацията, понеже ограничават притока на кислород към външните полови органи. По този начин улесняват размножаването на анаеробите;
  Вагиналните промивки не са препоръчителни, тъй като водят до силно редуциране на нормалната флора;
  Препоръчват се използване на презервативи, за да се избегне заразяването с полово-предавана инфекция, особено при контакт с нов партньор;
 • Лечението на вагиналните инфекции винаги е според конкретния причинител. Съобразено е и с антибиограмата. Не се препоръчва лечение без изследване, то води до създаване на резистентност. Има опасност инфекцията да стане хронична и да даде усложнения;
 • За проследяване ефекта от лечение е препоръчително контролно микробиологично изследване, взето след менструация;
 • При необходимост от антибиотично лечение за повече от 5 дни, се препоръчва прием на пробиотик.
Реклама

Exit mobile version