Реклама
Начало Хранене Защо някои хора не изпитват жажда?

Защо някои хора не изпитват жажда?

0
Реклама

Един ходи винаги с бутилка вода, а друг не пие вода. Твърди, че не изпитва жажда в продължение на часове. Обективно се знае, че всеки човек има нужда от около 30-35 мл вода за всеки килограм телесно тегло. Ако тежите 70 кг например, трябва да приемате около 2 л течности дневно. Чай, пресни плодове, зеленчуци също допринасят за този баланс. 

Има различни причини за това, защо някои хора не чувстват жажда. Усещането за жажда се регулира основно от хипоталамуса на мозъка, който реагира на сигнали от тялото, свързани с промени в баланса на течностите. Когато тялото губи вода чрез изпотяване, урина или по друг начин, хипоталамусът предизвиква жажда, за да подтикне приема на течности и да възстанови баланса.

Гени, хормони, лекарства – причините да не чувстваме жажда са различни

Image by yanalya on Freepik

Някои хора може да имат по-малко остро усещане за жажда поради вариации във функцията на хипоталамуса. Това може да се дължи на генетични фактори или хормонален дисбаланс. В резултат на това те може да не се чувстват жадни, дори когато тялото им се нуждае от хидратация.

Реклама

Ако човек постоянно не пие вода, реакцията на жаждата на тялото му може да стане по-малко чувствителна. С течение на времето тялото може да се адаптира към състояние на хронична дехидратация, което прави по-трудно да се възприеме, осъзнае жаждата.

Стареенето също може да повлияе на усещането за жажда. Възрастните хора може да не изпитват жажда толкова често, колкото по-младите. Това ги излага на риск от дехидратация. Тревожното е, че възрастните хора са по-уязвими към неблагоприятните ефекти от дехидратацията. Добре е обективно да се следи колко точно течности приема такъв човек дневно. Например като сутринта се напълни бутилка с количество, което е целта за деня.

Някои лекарства, като диуретици, могат да потискат жаждата като страничен ефект. Освен това някои медицински състояния, като безвкусен диабет, могат да нарушат способността на тялото да регулира правилно жаждата.

Хроничната дехидратация вреди на здравето

Вижте още: Уморени на работа? Може да ви липсва вода

Липсата на жажда, когато е необходимо, може да доведе до хронична дехидратация, която, както беше обсъдено в предишна статия, има множество неблагоприятни ефекти върху здравето. Ако човек не пие вода, това може да повлияе на когнитивната функция, здравето на бъбреците, храносмилането и дори да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища.

Разбирането защо някои хора не изпитват жажда е сложно взаимодействие на генетика, навици и физиологични промени. 

Правилната хидратация е крайъгълният камък на доброто здраве. Водата играе ключова роля в множество телесни функции, като регулиране на телесната температура, подпомагане на храносмилането и улесняване на транспортирането на хранителни вещества и кислород до клетките. Освен това помага за премахване на отпадъчни продукти и токсини от тялото. Недостатъчният прием на вода може да доведе до дехидратация, което може да има дълбоко въздействие върху вашето здраве.

Последиците – слаба памет, камъни в бъбреците, запек

Дехидратацията може да наруши когнитивната функция, което води до затруднения в концентрацията, проблеми с паметта и намалена бдителност. Това е особено важно да се има предвид за тези, които се занимават със задачи, които изискват умствена острота, като учене или работа. Има отрицателни ефекти и върху физическото представяне.

Спортистите и активните хора трябва да бъдат особено внимателни към нивата си на хидратация. Дехидратацията може да доведе до намалена издръжливост, мускулни крампи и по-висок риск от заболявания, свързани с топлината по време на тренировка.

Ако човек не пие вода, има концентрирана урина, което увеличава риска от развитие на болезнени камъни в бъбреците. Поддържането на добра хидратация може да помогне за предотвратяване на образуването им.

Адекватната хидратация е от съществено значение за правилното храносмилане. Дехидратацията може да доведе до запек, както и до повишен риск от стомашни язви и киселинен рефлукс.

Сухата, изсъхнала кожа и бледият тен могат да бъдат признаци на дехидратация. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на еластичността на кожата и спомага за здрав, сияен вид.

Инфекции на пикочните пътища при липса на достатъчно вода в тялото

Недостатъчният прием на вода може да доведе до по-ниска честота на уриниране, което може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища. Честото уриниране помага за изхвърлянето на бактериите от пикочните пътища.

Дехидратацията може да повлияе на кръвообращението, което потенциално води до ниско кръвно налягане и повишен риск от проблеми, свързани със сърцето. Жизненоважно е да се поддържа адекватен кръвен обем чрез подходяща хидратация.

От всичко, написано до тук, става ясно, че лишаването от достатъчно вода има многообразни последици. Поддържането на добра хидратация е прост, но мощен начин за поддържане на цялостното благосъстояние. Напитки като кафе, бира, вино и изобщо алкохол действат като диуретици, тоест дехидратират. Газираните безалкохолни също не са за предпочитане, дори да са диетични. В тях има цял списък от изкуствени ароматизатори, оцветители и др. Така че дръжте тези бутилки с вода под ръка и отпивайте редовно от нея, дори да не изпитвате истинска жажда. 

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version