Реклама
Начало Заболявания и лечение Малките камъни в бъбреците най-често предизвикват криза

Малките камъни в бъбреците най-често предизвикват криза

1
Реклама

Малките камъни в бъбреците могат да провокират наистина силни болки. В първия момент човек дори невинаги осъзнава откъде идва острото пронизващо усещане. Лекарите наричат тези симптоми бъбречна колика. Тя е една от основните клинични прояви на уролитиазата (в разговорния език е позната като бъбречно-каменна болест).

Симптоми при бъбречна колика – болки от движението на камъните

В повечето случаи болките тръгват от областта на пояса, мигрират напред към корема и надолу към слабините. Съпътстващи симптоми може да са гадене, повръщане, повишена температура. Нерядко се установяват нарушения в уринирането. Засегнатият усеща парене, появява се кръв в урината, има чести позиви за уриниране.

Образуването на камъни в бъбреците става постепенно и пациентът няма как да разбере, че това се случва, посочва д-р Александър Тимев. Той работи като уролог в Александровска. Липсата на осезаеми симптоми може да е налице и при по-големи конкременти. Болката и другите симптоми започват чак когато камъкът тръгне от бъбрека. Придвижването на камъка към пикочния мехур или пък засядането му в уретера могат да са наистина неприятни. Не само че човекът задържа на урина, но и изпитва силна болка.

Кои са причините за камъни в бъбреците

Реклама

бъбречна недостатъчност болни бъбрециОбразуванията в бъбреците са с различен химичен състав и затова е логично, че и причините, рисковите фактори за тях са различни. Ако в семейството има близки роднини с такова заболяване, това оказва влияние. Известна роля играят още климатичните особености (например сухо и горещо време); някои инфекции на пикочните пътища. Проблеми с хормоните също могат да провокират камъни в бъбреците. Разбира се, има значение какво ядем и пием. Най-често срещани са оксалатните камъни, затова с повишено внимание се консумират:

  • Храни с богато съдържание на калций;
  • Храни с пурини (дреболии, варива)
  • Шоколад
  • Някои плодове (цитруси) и зеленчуци, особено листните, които предразполагат към образуване на конкременти.

При положение, че камъкът стигне до уретера, най-вероятно ще се получи  запушване, наричано още хидронефроза. Стига се до обструкция (стесняване) на бъбрека. Пациентът е особено засегнат, защото трайно се нарушават процесите по извеждане на урината от организма, тоесто на естествените функции за пречистване на тялото. Хидронефрозата може да се диагностицира много лесно чрез ултразвуково изследване. След като се изясни естеството на проблема със запушването, специалистът ще препоръча конкретно лечение за възстановяване на нормалното движение на урината, което е най-подходящо за дадения пациент.

Никак не е рядко камъните в бъбреците да нарастват без наличието на сериозни признаци. По правило тогава става дума за големи конкременти (отливъчни камъни). Често урологът ги открива при установяват при случаен ехографски преглед.

Отворените операции са рядкост при камъни в бъбреците

Кое е възможното лечение

След като се открият камъните в бъбреците, следващият въпрос, който вълнува пациентите е как по-бързо, ефективно и безболезнено да се избавят от тях. За определянето на лечебния подход водещи са размерът на камъка, мястото, където се намира той и плътността, която се установява с рентген. Когато той е по-малък – например до 5-6 мм, се опитва първо с медикаментозно лечение.

В случай, че до 5-7 дни не се получи резултат, следващата стъпка е да се приложи екстракорпорална литотрипсия. Това е метод за извънтелесно разбиване по нови технологии с ударни вълни, който е изключително щадящ за пациента, уточнява д-р Тимев. Друга възможност е уретероскопията с лазерна дезинтеграция. При нея се прилага механична екстракция на образуванието, пояснява специалистът.

След като сте се избавили от неприятните камъни веднъж, трябва да продължите да следите за евентуалната поява на нови камъни в бъбреците. Има проучвания, които показват, че до 10 г. след успешно проведено лечение при половината пациенти се стига до рецидив на уролитиазата.

Затова годишните профилактични прегледи при уролог са задължителни. Един от най-важните съвети за начин на живот е да пиете достатъчно количество течности (основно вода, без газирани напитки). Правилото е 30 мл на 1 кг телесно тегло. При тегло 70 кг дневно трябва да се изпиват поне 2,1 л. Това намалява отлагането на кристалчета в урината. Оттам спада и рискът за формиране на нови камъни.

Ина Димитрова

Реклама

1 коментар

  1. Образуват се при често повтарящи се бактериални инфекции на бъбреците, които алкализират урината и покачват концентрацията на амониевите йони в нея.

Коментарите са затворени

Exit mobile version