петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМасло или маргарин - кое е по-полезно за сърцето

Масло или маргарин – кое е по-полезно за сърцето

Много митове за храните са били развенчани през годините. Сега учените са готови да реабилитират маслото, след като години наред то беше сочено като опасно за хората с висок холестерол. Като по-здравословна алтернатива бяха сочени растителните мазнини в маргарина. Този мит обаче е на път да бъде отхвърлен.

Според д-р Дейзи Замора от Училището по медицина на Университета в Северна Каролина лошата слава на маслото е напълно незаслужена. Нова оценка на данните от проучвания сочат, че не може да се твърди, че консумацията на растителни масла е гаранция за намаляване на сърдечно-съдовия риск. Изводите са публикувани не къде да е, а в престижното научно списание „Бритиш медикъл джърнъл“. Д-р Замора не твърди, че маслото е изцяло здравословен продукт и може да се яде в изобилие. Но се съмнява в положителния ефект от растителните мазнини по отношение на сърцето.

Заместването на наситените мазнини с ненаситени – има ли рискове

Първите проучвания за полезния маргарин и вредното масло са публикувани в средата на 60-те години. Публикуваните тогава данни сочат, че заместването на наситените (животински) мазнини с ненаситени (растителни) води до спадане на холестерола в кръвта. Към тях се добавят и нови проучвания, които сочат, че промяната в храненето води до намален риск от инфаркт и намалена смъртност. На базата на тези „сигурни“ сведения специалисти по хранене, кардиолози и други лекари издават препоръки към пациентите си.

Според д-р Замора обаче данните от проучванията не са били публикувани изцяло и затова са довели до изкривяване на изводите от тях. Изтъкнати са само предимствата на заместването на наситените мазнини с ненаситени, а възможните рискове са подценени. В проучването от 1968 до 1973 г. участвали 9423 мъже и жени на възраст от 20 до 97 г. То трябвало да докаже, че заместването на маслото с маргарин намалява коронарните сърдечни заболявания. Публикациите след това наистина доказват такава връзка.

Връзка между холестерола и риска от инфаркт

болести на сърцето инфарктД-р Замора и колегите й сега установили, че резултатите са оценени само отчасти. Американските учени анализирали отново данните от старите проучвания. Действително стойностите на холестерола на участниците паднали с 13,8%. Само че това не намалило риска от атеросклероза или инфаркт. Свалянето на холестерола дори повишило риска от смъртен изход при инфаркт с 22%.

Отдавна има съмнения, че наситените мазнини наистина са причина за инфаркти. От друга страна не е съвсем ясно, защо растителните мазнини в маргарина повишават риска за инфаркт. Основната хипотеза е, че химически обработените растителни мазнини, както това се случва при маргарина, водят до възпаления, пише „Сайънс дейли“. Те са един от сериозните рискови фактори за инфаркт и атеросклероза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -