вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеУлцерозен колит - симптоми, диагноза и лечение

Улцерозен колит – симптоми, диагноза и лечение

Улцерозният колит заедно с Морбус Крон е най-често срещаното хронично възпалително заболяване на червата. Засяга ги най-вече в частта на дебелото черво. Болестта обикновено започва в последния му дял – ректума. Оттам може постепенно да се разшири.

При улцерозния колит се възпалява лигавицата на червото, което провокира на мястото язвички (улцерации). Когато язвичките се възпалят, те кървят и проворикат диария. Болните ходят до тоалетната до 20 пъти на ден. Подобно на Крон болестта протича на пристъпи. Има фази, през които болните имат оплаквания, и безсимптомни. Първите прояви обикновено са между 20 и 35 г. Медицината все още не е изяснила напълно кои са причините за болестта.

Симптомите: Как се проявява улцерозният колит

Кървави, често обвити в слуз диарични изпражнения са основен симптом. Засегнатите ходят често до тоалетната, също и нощем. Имат чувството, че червата им не са напълно освободени. Има и болки в коремната област, подобни на крампи, които са най-вече в лявата половина. Оплакванията може да са с различна интензивност и честота, зависят от това, коя точно част на дебелото черво е възпалена.

При съмнения за улцерозен колит за целите на диагнозата се прави изследване на проби от изпражненията, на кръв. Може да се направи и колоноскопия. Въпреки това понякога е трудно да се постави категорична диагноза.

Медикаментозно лечение 

Пристъпите на този колит се лекуват с противовъзпалителни лекарства и кортизонови препарати. При постигане на ремисия, експертите съветват да се продължи с 5-амино-салицилова киселина препарати, но в по-слаба дозировка. Това трябва да удължи фазата без оплаквания. Кортизоновите препарати не са подходящи за дългосрочна употреба, защото тогава имат редица странични ефекти. При облекчаване на симптомите се решава индивидуално дали и как да продължи терапията. Целта е да се удължи максимално фазата без оплаквания. В някои тежки случаи се налага и операция.

Спазването на специфични съвети за хранене са част от терапията при улцерозен колит.

Причини за улцерозния колит

Досега не е напълно изяснено как възниква улцерозният колит. Смята се, че имунната система е виновна за повтарящите се възпалителни процеси. Нормално имунните клетки в червата пазят организма от болестотворни причинители. Понякога обаче те се насочват към клетки на собственото тяло. Засега не е ясно какво точно обърква имунната система и я насочва погрешно.

Някои рискови фактори обаче са известни. Има известна наследствена обремененост. За да се отключи болестта, влияние оказват още стрес, страх или други психични проблеми. При силен пристъп човек може да вдигне температура и да получи сърцебиене. Често се стига и до анемия, която допълнително отслабва организма.

Симптомите може да се различават доста при различните пациенти. Зависят от това, в коя част на дебелото черво е възникнало възпалението и доколко навътре е проникнало.  Улцерозният колит може да се развие и извън стомашно-чревния тракт. Става дума за т.нар. екстраинтестинални манифестации. Болестта тогава се проявява чрез болки в ставите, възпаления в очите, дори промени по кожата, или възпаления на жлъчните входове (първично склерозиращ холангит).

Усложненията са редки 

Улцерозният колит рядко води до усложнения. Бурното протичане на възпалението може да причини известно подуване на корема. В редки случаи се стига до токсично раздуване на сегмент от дебелото черво, което е животозастрашаващо и трябва да се лекува в болница. Проявява се с интензивни болки в корема, силно подут корем, висока температура и шок.
Пристъпите на улцерозен колит, които продължават години наред, повишават риска от рак на червата и на дебелото черво. Рискът е толкова по-голям, колкото по-рано започне болестта, протича по-дълго и по-тежко.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -