вторник, 5 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНормалните стойности на холестерола при мъжете и жените се различават драстично

Нормалните стойности на холестерола при мъжете и жените се различават драстично

Нормалните стойности на холестерола и триглицеридите при мъжете и жените са доста по-различни, отколкото се е смятало досега. Това става ясно от ново проучване с млади и здрави представители от двата пола в Университетската Клиника „Карл Густав Карус“ и на Института „Макс Планк“ в Дрезден. Съобщението е на сайта на Техническия университет в Дрезден.

При част от мъжете анализът показал, че дори при още нормални стойности на мазнините в кръвта има ранни признаци на проблеми в обмяната на веществата, които крият риск за по-късни увреждания на съдовете. При жените се наблюдавали драматични промени в баланса на липидите в кръвта след прием на орални контрацептиви. Според учените те са свързани с дразненето на чернодробните клетки. За проучването е използвана модерна техника, която в бъдеще трябва да служи за ранно откриване на промени в баланса на кръвните липиди, за да се предотвратят щети на органите и съдовете.

Знаете ли защо холестеролът е вреден за съдовете?

Достатъчно ли е обаче определенято на холестерола и триглицеридите в кръвта, за да се разкрие индивидуалният риск? Кои са молекулярните механизми на смущенията в метаболизма? С помощта на модерните методи за анализ на масовата спектрометрия може да се изследват над 280 различни молекули на мазнини в кръвта, казва проф. Юрген Греслер, ръководител на отдела за Патологичния биохимия в Медицинската клиника на Техническия университет в Дрезден. Все още не е ясно кои точно от тях са признак за болестни процеси. За да се изясни това, трябва да се намери дефиницията за модела за мазнините в кръвта при здравите хора.

Първата изненада в проучванията била, че 112 от 281 изследвани мастни молекули в кръвта се различавали много осезаемо при мъжете и жените. Не е възможно да се представят общи изводи за двата пола, казват учените. Резултатите трябва да се разглеждат поотделно.

Друга изненада според проф. Греслер бил видимият ефект от приема на орални противозачатъчни. Кръвната картина на тези жени била специално разгледана. Изведнъж видяхме, че смятаните досега за безопасни препарати променят обмяната на веществата в организма. Най-видимите промени били свързани с дразнене на чернодробните клетки и свързана с това повишена възпалителна реактивност, допълва специалистът. Много жени, които пиели противозачатъчни, се оплаквали от натрупване на телесна мазнина, което подкрепя извода на учените.

При мъжете се очертала специфична група – около 20% от участниците. При тях се очертали промени в баланса на кръвните мазнини, които били по-изразени при хората с метаболитен синдром. Интересното е, че в момента тези мъжи били с нормално тегло и нормални стойности на кръвта. Биохимичният подпис на метаболитния синдром е налице доста преди неговата клинична изява, казват учените. При жените също имало подобна проява, но в по-малка степен.

Научната разработка е публикувана в списание „Нейчър“. Ето и данните за нея:

Susanne Sales, Juergen Graessler, Sara Ciucci, Rania Al-Atrib, Terhi Vihervaara, Kai Schuhmann, Dimple Kauhanen, Marko Sysi-Aho, Stefan R. Bornstein, Marc Bickle, Carlo V. Cannistraci, Kim Ekroos & Andrej Shevchenko: Gender, Contraceptives and Individual Metabolic Predisposition Shape a Healthy Plasma Lipidome; in: Scientific Reports 6, Article number: 27710 (2016), doi:10.1038/srep27710

Свързани публикации

1 коментар

  1. На проблематику холестерола существуют и иные взгляды. Ремонтный материал холестерин накапливается в местах, где есть микроповреждения сосудов, он блокирует эти повреждения, тем самым играя роль лекаря. Поэтому часто атеросклероз наблюдается и при нормальном уровне холестерола.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -