Два пъти по-голям риск от глаукома, ако пиеш противозачатъчни над 3 г.

PRINT
хапче лекарства

Жените, които пият противозачатъчните хапчета над 3 г., са два пъти по-застрашени да развият глаукома от тези, които не пият, пише в. „Дейли мейл“. Рискът е по-висок, независимо от вида на противозачатъчните хапчета, заяви д-р Шан Ли от Университета на Калифорния в Сан Франциско. Изследването му е обхванало 3406 жени на възраст над 40 години от 2005 г. до 2009 г.

„Тези изводи трябва да насърчат бъдещи изследвания, които да установят причинно-следствената връзка между използването на противозачатъчни хапчета и глаукомата – каза проф. Шан Ли на годишната конференция на Американската академия по офталмология. Той препоръча жените, които пият противозачатъчни хапчета над 3 г. да ходят на очен лекар редовно, особено ако имат и други рискови фактори за глаукома.

Глаукомата е една от основните причини за слепота. Тя засяга около 1% от населението над 40-годишна възраст. Хроничното заболяване се дължи на прогресивно разрушаване на оптичния нерв, като най-честата причина за това е повишаване на очното налягане. Глаукомата е нелечима, но ако бъде открита рано, развитието може да бъде забавено. Предишни изследвания показаха, че женският хормон естроген може да има важна роля за прогреса на това заболяване.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Два пъти по-голям риск от глаукома, ако пиеш противозачатъчни над 3 г. беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova
loading...