Два пъти по-голям риск от глаукома, ако пиеш противозачатъчни над 3 г.

PRINT
хапче лекарства

Жените, които пият противозачатъчните хапчета над 3 г., са два пъти по-застрашени да развият глаукома от тези, които не пият, пише в. „Дейли мейл“. Рискът е по-висок, независимо от вида на противозачатъчните хапчета, заяви д-р Шан Ли от Университета на Калифорния в Сан Франциско. Изследването му е обхванало 3406 жени на възраст над 40 години от 2005 г. до 2009 г.

„Тези изводи трябва да насърчат бъдещи изследвания, които да установят причинно-следствената връзка между използването на противозачатъчни хапчета и глаукомата – каза проф. Шан Ли на годишната конференция на Американската академия по офталмология. Той препоръча жените, които пият противозачатъчни хапчета над 3 г. да ходят на очен лекар редовно, особено ако имат и други рискови фактори за глаукома.

Глаукомата е една от основните причини за слепота. Тя засяга около 1% от населението над 40-годишна възраст. Хроничното заболяване се дължи на прогресивно разрушаване на оптичния нерв, като най-честата причина за това е повишаване на очното налягане. Глаукомата е нелечима, но ако бъде открита рано, развитието може да бъде забавено. Предишни изследвания показаха, че женският хормон естроген може да има важна роля за прогреса на това заболяване.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Два пъти по-голям риск от глаукома, ако пиеш противозачатъчни над 3 г. беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *