четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМозъкът вижда неща, които очите пропускат

Мозъкът вижда неща, които очите пропускат

Човешкият мозък „вижда неща“, които нашите очи пропускат, противно на досегашните ни схващания за това как той обработва визуалната информация, пише агенция ЮПИ. Човешкият мозък е така устроен, че обработва зрителните възприятия до нивото да разберем техния смисъл. В същото време човек често не осъзнава, че сивото вещество обработва много повече данни, установи екипът на д-р Джей Сангуинети от университета в Аризона.

В рамките на няколко експеримента учените показали на група доброволци черни силуети, някои от които имали разпознаваеми реални форми, скрити в белите полета извън тях. Мозъчните вълни на участниците в експеримента били наблюдавани чрез енцефалограми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините
10 златни правила срещу стареенето на мозъка
Мозъкът буквално ръждясва с възрастта
Мозъчните клетки могат да надживеят тялото

„Доброволците не виждаха формите извън силуетите, но независимо от това техните мозъци обработваха тази информация и това личеше от енцефалограмите им, свидетелстващи за тяхното разпознаване“, заяви Сангуинети. Но самият мозък ги отхвърлял като интерпретация. А веднъж
изхвърлени от съзнателното осмисляне, ние нямаме информация за тези обекти. Изследванията на екипа повдигат въпроса защо мозъкът обработва информация за някаква форма, след като в края на краищата ние не я възприемаме.

Учените обясняват този феномен с естествената „пестеливост“ на нашето сиво вещество. Обработката на цялата информация изисква умствена енергия, а мозъкът се съсредоточава само върху това, коя е най-добрата за нас интерпретация. И ни я поднася като възприятие.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -