Мозъчните клетки могат да надживеят тялото

PRINT

Мозъчните клетки могат да живеят два пъти по-дълго от самия човек. Миши неврони например, имплантирани в ембриони на плъхове, живеели в новото тяло много по-дълго отколкото е средната продължителност на живота на мишката, пише Live Science.

Според д-р Лоренцо Маграси от университета в Павия откритието е важна стъпка към постигане на дълголетие при човека. Уникално е, че невроните всъщност нямат „срок на годност“. Те могат да живеят и 160 г., ако медицината успее да увеличи като цяло продължителността на живота на човека до тези години. Невроните за разлика от други клетки на тялото не подлежат на постоянно обновяване.

Ето и подробности за експеримента. Обикновените лабораторни мишки живеят обикновено около 18 месеца, а плъховете – два пъти по-дълго. Плъховете с присадени възрастни клетки не само че без проблем доживяли до дълбока старост, но и не проявили никакви признаци на неврологични проблеми. Освен това дори и след смъртта на плъховете невроните продължавали да живеят в лабораторни условия. Възможно е те да бъдат присадени на други животни и така да оцелеят още по-дълго, коментират учените.

Свързани теми: В Русия създадоха суперлекарство – еликсир на младостта

Амнезията при мозъчно сътресение отминава сама

Мозъкът изключва за секунда, докато мигаме

IQ тестовете не отразяват реално интелигентността

„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мозъчните клетки могат да надживеят тялото беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *