вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПроста рецепта с домати пази от инсулт

Проста рецепта с домати пази от инсулт

Проста рецепта от Средиземноморската кухна пази сърцето здраво, разкриха испански учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. Става дума за соса софрито, който се състои от домати, лук, зехтин царевично брашно и понякога чесън. Според специалистите това леко ястие може да предотвратява инсулти и дори сърдечни пристъпи. В България също традиционно се консумират много домати – както пресни, така и консервирани. Съставките – домати, лук, зехтин и чесън са част от много традиционни у нас рецепти.

Сос от домати има поне 40 антиоксиданти

Доматеният сос съдържал поне 40 антиоксиданти – полифеноли, които пазят сърцето от оксидативния стрес. Интересното е, че съставките са по-полезни, когато са заедно, отколкото поотделно. Затова специалистите съветват такъв сос да се консумира колкото е възможно по-често.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храни, които ускоряват метаболизма
Доматеният сок е по-добър от енергийните напитки
Петте най-добри групи продукти срещу рака
„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие
Диетата при подагра – без дреболии и варива

Сосовете със студено пресован зехтин са по-полезни

Учените от университета на Барселона тествали различни сосове, достъпни в супермаркетите, направени от естествени съставки. „Тези, които съдържат студено пресован зехтин, имат по-добри антиоксидантни свойства, тъй като те са по-богати на фенолни съединения“, изтъкват експертите. С по-добри антиоксидантни свойства са тези, които съдържат протокатехинова киселина, например кверцетин.

Пропорциите на съставките нямат толкова голямо значение

Сред сосовете с домати има известни разлики, които се дължат на пропорциите на различните им съставки. По-важното е, че се наблюдава синергичен ефект между съставките – в крайния продукт се откриват много повече полифеноли – растителни антиоксиданти, които помагат за правилното протичане на много клетъчни процеси. По този начин полифенолите пазят организма от токсините и най-общо казано – от болести.

За идентифициране на полезните съставки в соса изследователите използвали мас-спектроскопия с висока резолюция. Така открили, че ястието съдържа и други важни за здравето вещества като каротеноиди. Проучването е публикувано в списанието Food Chemistry.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -