Диетата при подагра – без дреболии и варива

PRINT
подагра болка в палеца

Палецът на крака се подува, зачервява и адски боли. Започва неочаквано, обикновено рано сутрин. Това е типичната криза при подагра. Причината за кризите е отлагане на кристали от пикочна киселина във и около ставата и възпаление на тъканите. Най-често засегната е ставата на палеца на крака и стъпалото, но може да се възпалят също коляното, лакътя, китката и пръстите на ръката.

Подагрозната криза обикновено се провокира от преяждане, препиване, но може да е от точно обратното – дълго гладуване, обяснява проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Александровската болница. Други отключващи фактори са сауна, прегряване, физическо усилие с обилно изпотяване, стрес.

Пикочната киселина е в една група с теобромина, теофилина и кофеина (съдържат а в чая и кафето), действа на същите рецептори в мозъка. Здравите хора например се събуждат от кафето и работят продуктивно, след което мозъчната активност пада. Болните с подагра цял ден са енергични и мозъчната им кора е възбудена заради високите нива на пикочна киселина. При тях желанието за обилна трапеза е следствие, а не причина.

Подаграта атакува и хора, които не се хранят обилно

Метаболизмът им е настроен да произвежда пикочна киселина. Киселинността е в известна степен и автопротекция от инфекции и ракови заболявания. В хода на еволюцията човешкият род е загубил ензима уриказа, който разгражда пикочната киселина до други продукти, които се изхвърлят с урината при животните. При човека метаболизмът спира до пикочната киселина, която се изхвърля с урината в разтворен вид. В определен момент под влияние на по-обилно хапване, преливане, гореща баня, прегряване, стрес, травма тя изкристализира в ставите и докато кристалите се разнесат, се получава криза.

Как сами да си помогнем при подагра

Пристъпът се лекува с екстракт от син минзухар

Лекарството се дава по схема в първите 6 часа, преди да се е развила и „избухнала“ болката. Когато тя започне да „чука“ и ставата отече и се зачерви, се пие по 0,5 мг от лекарството на 2 часа до стихване на кризата към 6-ия до 8-ия час от началото, съветва проф. Коларов. Когато се реагира правилно и навреме, тя може да премине само за ден-два, вместо да продължи 5-6 дни.

Прилагат се и нестероидни противовъзпалителни средства, алкализатори. „Веднага разпознавам пациентите с подагра. Обикновено са енергични, леко закръглени, живеят на максимум. По-често страдат мъжете. Пият, ядат и правят секс по много. Още Хипократ е казал, че подагриците са добри любовници“, казва професорът.

Той описва болестта като заспала пантера. „Щом подуши месо и алкохол, се събужда и захапва една става. „Ръфа я няколко дни, след това отново заспива“, казва проф. Коларов и добавя, че целта е да я държим по-дълго време заспала.

Целта е кризите да са по-редки, но те не могат напълно да се предотвратят

Може обаче да се намали продължителността и тежестта им. Усложненията могат да доведат до повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Обикновено пикочната киселина е свързана с високо ниво на холестерола, триглицеридите, понякога и с повишена кръвна захар. За тях също се правят изследвания. При криза нивото на пикочната киселина в кръвта може да е ниско. Причината е, че тя се отлага в ставата и нивото й пада. Стойностите й варират. Може да се повишат за часове и за толкова да спаднат. Висока пикочна киселина нищо не означава, тя е само сигнал. Нормалните стойности в кръвта на здравите са до 420 мкМол/л за мъжете и до 360 мкМол/л за жените.

Алкални храни срещу подагра и метаболитен синдром

По-високите стойности се определят като хиперурикемия (повишена пикочна киселина в кръвта). Хиперурикемията не е подагра, ако няма данни за подагрозна криза в миналото или сега. При продължително гладуване или спазване на диети за отслабване организмът започва да смила собствените си тъкани и клетки, за да осигури енергия на най-важните органи – мозък, сърце, бял дроб. Това може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и в определен момент да се провокира подагрозна криза.

Болката се облекчава от студено

За облекчаване на болката при пристъп ставата се обтрива с парче лед, за да се отнеме топлината. Ако болката е много силна, може да се вземе и аналгин. Важно е пациентът да отиде на лекар, за да му бъде поставена дигноза и да му се предпише лекарство. След първата криза болните се обучават и знаят как да реагират.

Диета е нужна, но не напълно без месо

С диета може да се помогне, но проф. Коларов не препоръчва на страдащите от подагра да стават вегетарианци. Диетата е индивидуална и трябва да се изготви съвместно от ревматолог и диетолог за всеки пациент според моментното му състояние. Добре е да се пие и алкална минерална вода по 2-3 л дневно – от Горна Баня, от чешмата до софийската централна баня, от Хисаря.

Пикочната киселина се получава при разграждане на пурините, които се съдържат в месните продукти и особено във вътрешностите – черен дроб, бъбреци, сърце, стомах, черва. Има ги и в рибата, боба, лещата, граха, гъбите, доматите, карфиола, ряпата. Желателно е да се ограничат месните храни, богати на пурини, както и рибата, бобовите храни, алкохолът и особено бирата. Нивото на пурините се променя и при термичната обработка на храните, както и от подправките. В периодите между кризите при голяма част от болните не се налага лекарствено лечение, а само спазване на хранителен режим и прием на алкална минерална вода.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 5    Средно: 2.6/5]
Диетата при подагра – без дреболии и варива беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *