понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноХлорен разтвор лекува кожата при увреждане

Хлорен разтвор лекува кожата при увреждане

Хлорен разтвор може да излекува кожа, увредена от слънцето или лъчетерапия, като в същото време обръща и процеса на стареене, пише британският в. „Телеграф“. В същото време обаче съветват: В никакъв случай не опитвайте това сами вкъщи, може да си нанесетеголеми пражения! Тестове показват, че третирането на кожата с лек хлорен препарат я прави да изглежда по-млада, а показателите за размножаването на клетки се увеличавали.

Хлорният разтвор блокира процеса на саморазрушение, който предизвиква възпаление в клетките на кожата. Това предотвратява симптомите, подобни на изгаряне, причинени от лъчевата терапия. Засега в проучването не са установени странични ефекти. По думите на сътрудници от Станфордския университет подобен подход може да се използва и при лечението на диабетични язви.

Противомикробните свойства на хлорния разтвор са известни отдавна на учените. Екземите и лъчевият дерматит обаче се свързват с възпаление. Специалистите идентифицирали молекулата NF-kb, която контролира възпалението. Когато се активира, тя се присъединява към ДНК в ядрата на кожните клетки, за да контролира поведението на гените. Учените смесели кожни клетки с 0,005% хлорен разтвор, като оставили сместа да престои един час. След това обработили клетките със съединение, включващо и молекулата NF-kb.

Оказало се, че разтворът блокира два гена, които се регулират от нея, макар че процесът бил обратим. Разтворът окислявал и потискал активатора, необходим за проникването на NF-kb в ядрото. При експеримент с лабораторни мишки станало ясно, че всекидневни 30-минутни вани в разтвора намаляват уврежданията по кожата, ускоряват процеса на регенерация и растежа на косъмчетата. Високата активност на NF-kb се свързва също и със стареенето на кожата. Затова блокирането й действа подмладяващо.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -