сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

Коклюш е инфекциозно заболяване, което засяга гърлото и дихателните пътища. За разлика от повечето грипоподобни състояния, тук причинителят е бактерия, а не вирус. Бактерията се нарича Bordetella pertussis. Заболяването е популярно като „магарешка кашлица“. Името е заради характерната суха и изключително продължителна кашлица, която протича на пристъпи.

В началото симптомите приличат на обикновен респираторен вирус. Човек кашля, но малко. Постепенно тази кашлица става по-интензивна и прераства в мъчителни пристъпи, особено нощем. Отличаващ симптом е свиркащият звук при поемане на въздух между прокашлянията. Децата често кашлят с изплезен език.

Коклюш е особено опасен, дори животозастрашаващ за бебета и малки деца. При тях в острата фаза пристъпите може да са толкова интензивни, че децата не успяват да поемат въздух между отделните прокашляния. Организмът започва да изпитва кислороден глад, което особено при малките бебета. Последиците са гърчове и, за съжаление, понякога фатален изход.

Кои антибиотици се изписват при коклюш?

Как се лекува коклюш? Коклюшът се лекува с антибиотик от групата на макролидите (азитромицин или кларитромицин). Условието е да се диагностицира до 10-14 ден след началото на симптомите. При навременно лечение може да се очаква значително облекчаване на симптоматиката и по-бързо излекуване.

В повечето случаи обаче лекарите рядко се усъмняват в първите дни, че може да става дума за коклюш, поради което правилната диагноза идва по-скоро късно и то при пациентите с тежко протичане. Тогава е по-трудно да се помогне с антибиотично лечение.

Защо магарешката кашлица се разпространява толкова в момента

Причината ежегодно да има случаи на коклюш в България и по света се дължи на комбинация от фактори. От една страна безспорно е ниското имунизационно покритие, но от друга страна ваксината за коклюш е умерено ефективна. Тя защитава 73% от ваксинираните една година след имунизация и 34% от ваксинираните 4 г. след имунизация. Да се лекува коклюл е много по-трудно, отколкото да се предпазим от него.

Тоест дори имунизационното покритие да е много добро, пак имунитетът отслабва бързо. Да не забравяме, че има и т.нар. non-responder-и, това са хората, които не изграждат имунитет в отговор на ваксини. Те са около 1% от населението.

Какво може да се направи за по-ефективно предпазване чрез ваксина?

Някои експерти смятат, че е уместно да се въведе редовна реимунизация на възрастните на всеки 10 години (заедно с дифтерия и тетанус).

На всички бременни в първия и втория триместър, чиято последна реимунизация е преди повече от 4 години, е разумно е да се предлага двукратна реимунизация за коклюш. Така майката ще образува нови антитела, които преминават плацентарната бариера и защитават бебето до 5-6 месец след раждането, когато вече е завършен имунизационния курс за коклюш. Това е стандартна практика в много еверопейски държави от 20 години, където въпросът „Как се лекува коклюш“ е почти непознат.

Кое изследване открива коклюш

Епидемиологичната обстановка в момента е усложнена. Поради това е препоръчително да се направи PCR изследване за Bordetella pertussis и parapertussis (паракоклюш) при всяка суха кашлица, която не преминава с конвенционално лечение. Такова лечение може да включва антихистамин и инхалаторен кортикостероид за 3 до 5 дни. Също и ако кашлицата става по-интензивна нощем.

В София е добре изследването да се направи в референтната лаборатория към Национален център по заразни и паразитни болести на бул. Янко Сакъзов 26. Пациентът не трябва да е приемал храна и вода преди изследването. Пробите се приемат до 10 часа сутринта и резултатите излизат в рамките на деня. Ако нямате възможност да отидете в Центъра, големите лаборатории също правят PCR изследване.

За възрастни от м. февруари 2024 има тривалентна ваксина в аптечната мрежа – Boostrix (дифтерия, тетанус, коклюш), която можете да закупите в аптечната мрежа срещу рецепта и да поставите при ОПЛ, докато МЗ разреши проблемът с достъпа до ваксини за възрастни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -