сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за възпалителни чревни заболявания в ИСУЛ

Безплатни прегледи за възпалителни чревни заболявания в ИСУЛ

Безплатни прегледи за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) ще се провеждат от 7 до 31 май 2024 г. в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Май е Световният месец за борба с този тип заболявания.

С термина ХВЧЗ се означават група заболявания на храносмилателния тракт, най-разпространени от които са болест на Крон (БК) и улцерозен колит (УК). Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като  България, е от малкото страни в Европейския съюз, която е все още без работещ регистър на двете заболявания.

Прегледите ще се провеждат в Клиника по гастроентерология от 8:30 до 14:00 часа.
Необходимо е предварително записване най-късно до 10 май 2024 г. на тел. 02 94 32 618 (между 9:00 и 14:30 часа).

Консултациите са насочени към пациенти, които:

  • са диагностицирани с ХВЧЗ;
  • имат неуточнена и неповлияваща се от лекарства диария;
  • имат наличие на патологични примеси в изпражненията;
  • имат роднини, които са диагностицирани с болест на Крон или Улцерозен колит или друго, асоциирано с тях автоимунно заболяване (напр. болест на Бехтерев, ревматоиден артрит).

За безплатните прегледи не се изисква направление. Добре е пациентите да носят цялата си налична документация. При необходимост те ще бъдат запланувани за хоспитализация с цел безплатна допълнителна диагностика и провеждане на лечение.

АКТУАЛНИ СЪОБЩЕНИЯ С БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

За Хроничните възпалителни чревни заболявания:

Болестта на Крон и Улцерозният колит са имуномедиирани заболявания, които засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но има голямо значение ранната диагноза и редовното проследяване на болестта. Без това могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

Рискови фактори за развитие на възпалителните болести на червата

Тютюнопушене – любопитно е, че употребата на цигари има различно влияние върху болестта н Крон и Улцерозния колит. Тютюнопушенето увеличава 2 пъти вероятността да се разболееш от болест на Крон, особено при жените. Същевременно има известен протективен ефект при Улцерозен колит.

 Хигиенна хипотеза – намаленото излагане на чревни бактерии и подобрената хигиена през ранния живот може да доведе до неподходящи имунологични реакции на по-късен етап.

Заразяване със специфичен тип бактерии ( E. сoli).

Редовен прием на някои медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства (обезболяващи), антибиотици, контрацептиви.

„Западният начин на живот“ – нередовно или хранене на крак, прием на Junk food, безалкохолни напитки, съдържащи много захар.

Стресът – за него е доказано, че може да влоши или да инактивира симптомите при ХВЧЗ.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -