събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПри улцерозен колит се избягват продукти с фибри

При улцерозен колит се избягват продукти с фибри

Улцерозният колит представлява възпалително чревно заболяване, което засяга лигавицата на дебелото черво и има хронично рецидивиращ ход. Причината е, че имунната система разпознава като враг собствената чревна микрофлора. Това казва д-р Радослава Црънчева, гастроентеролог в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ „Александровска“. Най-често протича с пристъпи на кървава диария, коремна болка. Тя е предимно по хода на дебелото черво, като влошава на общото състояние.

Устройството на хранителния режим между пристъпите и по време на тях, наред със специфичното медикаментозно лечение, винаги безпокои болните. Диетата е обща, като пациентите се обучават да се наблюдават и да избягват само храни, които конкретно при тях влошават симптомите на заболяването. С изключение на контрола на оплакванията няма диетичен режим, който доказано да предотвратява или да лекува улцерозния колит, пояснява д-р Црънчева.

По време на пристъп се спазват следните общи правила:

• Избягване на богати на фибри храни, които увеличават болката, диаричните изхождания и газовете – зърнени храни, ядки, сушени и пресни плодове. Позволени са бял ориз, макарони, изделия от пречистено бяло брашно.
• Избягване на алкохол, газирани напитки, кофеин, концентрирани сокове.
• По-добре се понася оскъдно и често хранене.
• Може да се въведат богати на омега-3 мастни киселини храни с противовъзпалителен ефект, като варена риба – сьомга, херинга, скумрия.

След пристъп и в междупристъпните периоди се препоръчва постепенно въвеждане на богатите на влакнини храни. Първоначално се дават варени зеленчуци, разредени сокове, варени плодове, овесена каша, пилешко месо, яйца, картофи, ориз, бял хляб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -