вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНяколко причини да ядем редовно лук

Няколко причини да ядем редовно лук

Лукът съдържа богати на сяра съединения, които са отговорни за неговата остра миризма и за много от неговите положителни за здравето въздействия. Ползите са на първо място за сърдечно болните. Серните съединения, открити в лука, работят в полза на противосъсирващите елементи в кръвта, предотвратява слепването на тромбоцитите и образуването на тромби.

Има и доказателства, че серните съединения в лука понижават нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, подобряват функцията на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки. Консумацията му може до известна степен да предотврати настъпването на инфаркт. Съдържащите се в него флавоноиди също работят в полза на тези заключения на учените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Преяждането крие риск от възпаление в стомаха
Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб
Лукът действа подмладяващо

Има ползи за костите и съединителната тъкан. Изследвания върху хора показали, че лукът може да помогне за увеличаване на костната плътност, затова е особено полезен за за жените в менопауза, при които започва разграждане на костната тъкан. Налице са научни доказателства, че всекидневната консумация на лютивия зеленчук намалява риска от фрактура на бедрената кост при жени в менопауза. В проучването на костната плътност при по-възрастни жени се установило, че ако те хапват рядко лук – например веднъж месечно или дори по-малко, не се регистрира положителен ефект от полезните вещества в него.

Само всекидневната консумация на лук носи реални ползи за костната плътност. Високото съдържание на сяра в него пък подпомага работата на съединителната тъкан. Много от нейните компоненти се нуждаят от сярата за формирането си.

Източник: Fitnea.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -